Blog

De toekomst in met polymeerpoeders - Evonik INFINAM® poedermaterialen

Evonik Industries AG, een van 's werelds grootste speciaalchemische bedrijven, is al ruime tijd actief in de productie van materialen voor additive manufacturing. In 2022 introduceerde Evonik verschillende INFINAM®-photopolymeren (resin) en een PEEK-filament, die snel de markt veroverden.

Echter, lang voordat deze producten op de markt kwamen, produceerde Evonik al polymeerpoeders voor additive manufacturing. Als OEM, ofwel Original Equipment Manufacturer, domineert Evonik al decennialang het veld van PA12-poeders, die worden gebruikt door vooraanstaande fabrikanten van op poeder gebaseerde additive manufacturing systemen.

Het INFINAM® poederassortiment werd in november tijdens Formnext uitgebreid gelanceerd. Sindsdien zijn deze poeders verkrijgbaar via geselecteerde distributeurs, waaronder wij als voorkeursreseller in de EU, Zwitserland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben al een significante impact op de markt gemaakt.

Het doel van deze blogpost is om de verschillende soorten polymeerpoeders in het INFINAM®-assortiment te introduceren, hun kenmerken en voordelen kort te vertellen, en de ideale toepassingen voor elk poeder te benadrukken. Genoeg over het voorwoord, laten we duiken in de diverse wereld van INFINAM®-poeders!

INFINAM® PA 6004 P

Het INFINAM®-poederassortiment omvat de PA 6004 P, een fijn, wit poeder vervaardigd uit polyamide 12, dat specifiek is ontwikkeld voor toepassingen die vlamvertragende componenten vereisen. Met zijn classificatie als V0@2mm volgens de wereldwijd erkende UL 94-norm, dooft dit materiaal vlammen binnen maximaal 10 seconden en garandeert het een nagloeitijd van maximaal 30 seconden.

Naast zijn vlamvertragende eigenschappen biedt de PA 6004 P ook uitzonderlijke weerstand tegen een breed scala aan chemicaliën, waardoor het ideaal is voor gebruik bij hoge temperaturen met een smeltpunt van 185 °C.

Dankzij zijn hitte- en chemische bestendigheid is INFINAM® PA 6004 P bijzonder geschikt voor toepassingen in veeleisende omstandigheden, met name in de auto- en luchtvaartindustrie, waar deze eigenschappen van onschatbare waarde zijn.

INFINAM® PA 6005 P

Het voornaamste kenmerk van INFINAM® PA 6005 P, een wit poeder op basis van polyamide 613, is zijn opmerkelijke hittebestendigheid tot 215 °C. Bovendien vertoont PA 6005 P een zeer hoge stijfheid en slagvastheid, wat resulteert in een bovengemiddelde corrosiebestendigheid.

Evonik heeft al deze eigenschappen uitvoerig getest, vooral met het oog op een lange levensduur. Gebruikers kunnen er daarom op vertrouwen dat componenten vervaardigd uit PA 6005 P niet alleen op korte termijn, maar ook op de lange termijn topprestaties zullen leveren.

Deze langdurige en hoogwaardige prestaties zijn van toepassing in diverse industrieën. De auto-industrie plukt vooral de vruchten van deze eigenschappen, maar ook de olie- en gasindustrie kan profiteren van de kenmerken van PA 6005 P, waaronder een zeer lage waterabsorptie, om metalen onderdelen te vervangen.

INFINAM® PA 6006 P

Evonik heeft met INFINAM® PA 6006 P de uitstekende eigenschappen van polyamide 12 versterkt door toevoeging van glasparelvulling. Deze toevoeging maximaliseert de stijfheid, oppervlakteafwerking en slijtvastheid, en minimaliseert vrijwel volledig de krimp van het onderdeel.

Naast deze verbeteringen biedt INFINAM® PA 6006 P ook uitstekende detaillering, wat samen met de diepzwarte kleur een ideale basis vormt voor hoogwaardige visuele modellen. Bovendien verbetert het de vloeibaarheid van het materiaal, waardoor de printsnelheid en processtabiliteit bij de productie van 3D-geprinte componenten toenemen.

Het gebruik van glasparelvulling in PA 6006 P zorgt voor maximale veerkracht en een uitstekende esthetiek. Hierdoor is het geschikt voor eindgebruikscomponenten, zoals in de lucht- en ruimtevaartindustrie, maar ook voor functionele prototypes en illustratieve modellen.

INFINAM® TPA 4006 P

Flexibiliteit staat centraal bij INFINAM® TPA 4006 P. Evonik heeft dit hoogwaardige polymeer ontwikkeld voor componenten die rubberachtige eigenschappen vereisen, met fantastische slagsterkte en veerkracht.

INFINAM® TPA 4006 P biedt niet alleen uitstekende weerstand tegen de meeste chemicaliën, maar ook een oppervlak met hoge resolutie. Het materiaal levert bovendien een zeer hoge detailnauwkeurigheid, waardoor zelfs de kleinste details met de hoogste kwaliteit kunnen worden vervaardigd.

Met TPA 4006 P geldt de vuistregel: als een toepassing flexibiliteit vereist, kan dit materiaal dat bieden. Of het nu gaat om schoenzolen, mobiele telefoonhoezen, dempers of handgrepen - met TPA 4006 P worden elastische componenten moeiteloos gerealiseerd.

INFINAM® TPC 8008 P

Met de Evonik INFINAM® TPC 8008 P wordt flexibiliteit in productie op twee manieren mogelijk gemaakt. Enerzijds produceert de TPC 8008 P componenten met een hoge flexibiliteit en uitstekende veerkracht. Anderzijds kan het worden verwerkt met alle gangbare poedergebaseerde 3D-printtechnologieën, zoals HSS, SLS, MJF en meer.

Maar de TPC 8008 P onderscheidt zich niet alleen door zijn flexibiliteit. Het is ook bestand tegen de meeste chemicaliën en vocht. Bovendien biedt de TPC 8008 P een unieke combinatie van elasticiteit en taaiheid die nog niet eerder is bereikt.

TPC 8008 P biedt ook veelzijdigheid op het gebied van toepassingen. Of het nu gaat om consumentengoederen, auto-onderdelen of medische toepassingen met kortstondig huidcontact - de TPC 8008 P belichaamt flexibiliteit niet alleen in woorden, maar ook in daden!

Conclusie

Als OEM heeft Evonik zijn sporen verdiend in de additieve productie, met zijn photopolymeren en PEEK-filament. Met de uitbreiding van de INFINAM®-serie polymeerpoeders zal deze invloed alleen maar groter worden. Evonik maakt gebruik van zijn uitgebreide ervaring in speciale chemicaliën en als OEM van polymeerpoeders om de hoogst mogelijke kwaliteit in deze poederserie te waarborgen.

Deze kwaliteit strekt zich niet alleen uit tot de mechanische eigenschappen of het uiterlijk van de componenten. De INFINAM®-poederserie legt ook speciale nadruk op klimaatvriendelijkheid en kosteneffectiviteit. Diverse PA-materialen in de serie bieden een recyclingpercentage van 100% en een verversingspercentage van 70/30 (oud poeder/nieuw poeder), waarmee Evonik een voorsprong heeft op de concurrentie op dit gebied.

De invloed van Evonik zal ongetwijfeld blijven groeien in de toekomst. Het bedrijf blijft immers zijn materialenportfolio uitbreiden. We zijn zeer benieuwd naar de volgende innovaties die Evonik voor ons in petto heeft!