Technologieën

Filament 3D-Printing

Bekijk de relevante producten

Eine Grafik eines industriellen 3D-Drucker.

01 Onze Filament 3D-printers!

Wat is Filament 3D-printen?

Ontvang nu je gratis sample onderdeel!

Klik op de knop om het formulier in te vullen en ontvang een gratis sample van een technologie naar keuze!

Hoewel 3D-printen met filamenten niet het oudste type 3D-printen is, is het duidelijk het bekendste. Bij deze vorm van 3D-printen wordt het vaste materiaal in de printer gevoerd en boven het smeltpunt in de extruder verhit. Het nu vloeibare materiaal wordt vervolgens door de extruder geperst en op het bouwplatform in de gewenste vorm geprint. De hete smelt van de extruder smelt het oppervlak van het reeds geprinte onderdeel en zo wordt de hechting gevormd. Tijdens het afkoelen verhardt de laaghechting en wordt het onderdeel gevormd.

Er zijn twee verschillende processen voor dit type 3D-printen. Het klassieke proces wordt fused deposition modelling (FDM) of fused filament fabrication (FFF) genoemd, waarbij beide termen als synoniemen gebruikt kunnen worden. Het materiaal, het klassieke filament, bevindt zich in draadvorm op een spoel, die in de printer wordt geplaatst om het printproces te starten.

De nieuwere technologie wordt Fused Granular Fabrication (FGF) genoemd. In tegenstelling tot het FDM / FFF-proces, worden plastic pellets gebruikt als startmateriaal in plaats van filament. Deze worden via een trechter in de printer gevoerd, in de extruder verhit en vervolgens via een schroef naar de nozzle getransporteerd en tenslotte uit de nozzle op het bouwplatform geprint.

De populariteit van dit proces is deels te danken aan de vele voordelen. Deze omvatten de zeer grote selectie van materialen met veel bekende materialen, uitstekende productiesnelheden, zeer hoge gebruiksvriendelijkheid, lage acquisitie- en materiaalkosten en een eenvoudig nabewerkingsproces.

Eine Grafik für große Werkstoffauswahl.

Grote materiaalkeuze

Eine Grafik für hohe Nutzerfreundlichkeit.

Hoge gebruiksvriendelijkheid

Eine Grafik für geringe Kosten.

Lage productiekosten

Overzicht van de individuele Filament-technologieën

Fused Deposition Modeling (FDM)

In het FDM- of FFF-proces wordt het thermoplastische materiaal in filamentvorm in de printer geplaatst, vervolgens in de extruder verwarmd en uiteindelijk door de extruder op het bouwplatform geprint.

FDM / FFF is zeer eenvoudig en niet-giftig in gebruik, heeft hoge printsnelheden en lage kosten, maar heeft een vrij ruwe oppervlakte en een lagere resolutie.

Fused Granular Fabrication (FGF)

FGF maakt gebruik van plastic pellets in plaats van klassiek filament, die via een trechter in de printer worden gevoerd. Deze pellets worden ook in de extruder gesmolten en vervolgens op het bouwplatform geprint.

Het FGF-proces is bijzonder populair geworden voor grote onderdelen dankzij de nog voordeligere materiaalkosten en langere onafgebroken printcycli. Gebruikers moeten echter wat detailnauwkeurigheid en materiaalselectie inleveren in ruil voor deze voordelen

Typisch proces

1

Data voorbereiding

De juiste CAD- of 3D-modelleringssoftware wordt gebruikt om het digitale model en de printgegevens voor te bereiden. De software genereert ook de noodzakelijke ondersteuningsstructuren. Ten slotte worden de gegevens naar de printer overgedragen en verwerkt.

2

Materiaaltoevoer controle

Voordat de printopdracht wordt gestart, moet gecontroleerd worden of er voldoende filament is voor de taak. Bij veel systemen is het niet mogelijk om de spoel tijdens het printen te verwisselen, maar bij industriële machines is het vaak mogelijk om meerdere spoelen tegelijk te gebruiken.

3

Printen

Nu kan het daadwerkelijke printen van het betreffende onderdeel beginnen. Laag voor laag beweegt de extruder langs de dwarsdoorsnede van het onderdeel en extrudeert het vloeibare materiaal op het bouwplatform, waar het in de opgegeven vorm uithardt.

4

Ondersteuning verwijderen

Zodra de printopdracht is voltooid, wordt het onderdeel van het bouwplatform verwijderd. De ondersteuningsstructuren worden vervolgens verwijderd, hetzij met de hand, met gereedschap of in een waterbad, afhankelijk van het ondersteuningsmateriaal.

5

Verder nabewerken

De onderdelen kunnen nadien verder worden bewerkt, indien nodig of op verzoek. Bijvoorbeeld, ze kunnen worden geschilderd, gekleurd of mechanisch bewerkt.

Voor- en Nadelen

  • Zeer hoge gebruiksvriendelijkheid  
  • Hoge complexiteit van componenten mogelijk  
  • Korte doorlooptijden  
  • Snelle productie  
  • Grote selectie van materialen met bekende materialen  
  • Lage kosten  
  • Eenvoudige nabewerking  
  • Weinig geur en lage dampproductie
  • Enige mate van ruwe oppervlakken  
  • Nabewerking kan nodig zijn  
  • Geen hoge resolutie

Toepassingen

Eine elektrische Leiterplatte.

Elektronica

Bij 3D-printen met filamenten zijn er verschillende materialen die ESD-veiligheidscertificeringen hebben ontvangen en dus perfect geschikt zijn voor de elektronica-industrie en de strikte veiligheidsvoorschriften. Mogelijke onderdelen zijn elektronische behuizingen, antennes, isolatoren en functionele prototypes.

Ein Beispielbild für den Bildungssektor.

Onderwijs

Met 3D-printen van filamenten kunnen professoren en docenten hun lessen spannender, realistischer en op de lange termijn kostenefficiënter maken, aangezien lesmaterialen eenvoudig op aanvraag kunnen worden geproduceerd. Mogelijke onderdelen zijn visualisaties, anatomiemodellen, prototypes en architectonische modellen.

Ein weißer Personenkraftwagen

Automotive

Met een ruime keuze aan hoogstaande materialen is de hoge productiesnelheid, gecombineerd met lage kosten, perfect voor toepassingen in de auto-industrie. Mogelijke onderdelen zijn functionele prototypes, hoogstaande mallen, interieurafwerkingen en legacy-onderdelen.

Ein großes Kaufhaus.

Consumentengoederen

Voor de consumentengoederensector is 3D-printen met filamenten geschikt voor zowel prototyping als eindgebruiksonderdelen, waarbij de brede variëteit aan materialen deze technologie in het bijzonder ten goede komt. Mogelijke onderdelen zijn merchandise, gepersonaliseerde sieraden, schoeisel en sportartikelen.

Eine Raumsonde im All.

Lucht- en ruimtevaart

Dankzij het gebruik van lucht- en ruimtevaart-gecertificeerde filamenten zoals PEEK, kunnen de zeer strikte veiligheidsmaatregelen en voorschriften van deze industrie volledig worden nageleefd. Mogelijke onderdelen zijn structurele onderdelen, hoogstaande mallen, interieurcomponenten en prototypes.

Eine Entwickler testet einen Prototypen.

Onderzoek en Ontwikkeling

Onderzoek en ontwikkeling is een van de langste en meest intensieve fasen in de productlevenscyclus. Dankzij 3D-printen met filamenten kan deze fase echter enorm worden versneld en vereenvoudigd. Mogelijke onderdelen zijn ontwerp prototypes, functionele prototypes, materiaalontwikkelingsonderdelen en snelle iteraties.

Laat je ideeën en ontwerpen printen door PartsToGo!

Bestel je onderdelen!

Fused Deposition Modeling / Fused Filament Fabrication (FDM / FFF)

Roboze

ARGO 500

De ARGO 500 van Roboze is een grootformaatprinter die speciaal is ontworpen voor het verwerken van hoogstaande polymeren zoals PEEK en uitzonderlijke resultaten behaalt. De combinatie van een bouwgrootte van 500 x 500 x 500 mm, extrusietemperaturen tot 450 °C en een kamertemperatuur van maximaal 180 °C maakt dit industriële systeem ideaal voor het vereenvoudigen van de verwerking van superpolymeren.

Ontdek meer!
Roboze

ARGO 350

Met de ARGO 350 maakt Roboze het makkelijker dan ooit om kleine en middelgrote componenten van superpolymeren en composieten te produceren met uitzonderlijke precisie en kwaliteit. Het bouwoppervlak van 350 x 300 x 300 mm biedt voldoende ruimte om zelfs kleine oplages te printen en de gepatenteerde HVP-extruder, die temperaturen tot 450 °C bereikt, zorgt voor de dimensionale nauwkeurigheid en herhaalbaarheid van printopdrachten.

Ontdek meer!
Raise3D

Pro3 Plus HS

De Raise3D Pro3 Plus HS is uitgerust met geïntegreerde Hyper-FFF-technologie, waarmee printsnelheden tot 300 mm/s mogelijk zijn, verbeterde motion control voor preciezer en stiller werk, en compatibiliteit met composietmaterialen. Deze functies, in combinatie met de grote bouwgrootte, maken de Raise3D Pro3 Plus HS een garantie voor industriële kwaliteit - of het nu gaat om enkelstuks of serieproductie.

Ontdek meer!
Raise3D

Pro3 HS

Gebaseerd op de Pro3, biedt de Pro3 HS van Raise3D een productiviteitsverhoging van maar liefst 300% dankzij de geïntegreerde Hyper-FFF-technologie en verbeterde bewegingscontrole. Daarnaast beschikt de Raise3D Pro3 HS over een RFID-filament sensor om altijd het juiste materiaal geladen te hebben, een automatisch filamentwisselsysteem voor lange printtijden en compatibiliteit met een breed scala aan composietmaterialen.

Ontdek meer!
Raise3D

Pro3 Plus

Met de Pro3 Plus levert Raise3D een grotere versie van zijn befaamde Pro3-printer, die de voordelen van dit systeem uitbreidt naar een bouwgrootte van 300 x 300 x 605 mm. Deze voordelen omvatten professionele dual extruders die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, wat de productiviteit enorm verhoogt, een automatisch nivellingssysteem voor het printbed en een luchtstroombeheerder voor betere temperatuurcondities.

Ontdek meer!
Raise3D

Pro3

De Raise3D Pro3 is de ideale schakel tussen desktop 3D-printers en industriële productie. Met een middelgrote bouwgrootte van 300 x 300 x 300 mm, onafhankelijke dubbele extruders, eenvoudig vervangbare onderdelen, een robuust volledig metalen frame en de EVE Smart Assistant voor snelle hulp bij printfouten, biedt dit printsysteem industriële kwaliteit en snelheid tegen betaalbare instapprijzen en materiaalprijzen.

Ontdek meer!
Raise3D

E2CF

3D-printen van composietmaterialen tegen een gunstige aankoopprijs? Het antwoord op deze vraag is de Raise3D E2CF. Met speciale geharde metalen spuitmonden print de E2CF composieten eenvoudig en snel, zonder in te boeten op kwaliteit. De snelheid komt vooral door het IDEX-systeem, waarmee twee onafhankelijke extruders mogelijk zijn, waardoor componenten in duplicaat of spiegelmodus geprint kunnen worden.

Ontdek meer!
Raise3D

E2

De Raise3D E2 biedt 24/7 betrouwbaarheid, onafhankelijke dual extruders en een breed scala aan materialen in een compact desktopformaat. Dit betekent dat vooral onderwijsinstellingen en kleinere bedrijven, die de aanschafkosten van industriële printersystemen niet kunnen veroorloven, ook kunnen profiteren van de voordelen van FDM / FFF 3D-printen zonder gebruik te hoeven maken van foutgevoelige hobby 3D-printers.

Ontdek meer!

Fused Granulate Fabrication (FGF)

Roboze

ARGO 1000

In tegenstelling tot zijn voorgangers maakt de Roboze ARGO 1000 geen gebruik van FDM / FFF-technologie, maar van het FGF-proces, bekend als Hypermelt Technology, om de grote bouwgrootte van 1.000 x 1.000 x 1.000 mm maximaal te benutten. Deze technologie maakt het mogelijk om superpolymeren en composietmaterialen te produceren met snelheden die tot tien keer sneller zijn dan bij klassieke filamenten, zonder concessies te doen aan de precisie.

Ontdek meer!

Advies

Ons expertteam staat voor u klaar om de voor u geschikte 3D-printtechnologie en het juiste 3D-print systeem te kiezen.

Ons applicatieteam adviseert u ook bij de materiaalkeuze. We kunnen onder andere kosten- en tijdramingen maken en proefonderdelen leveren. We nodigen u graag uit in onze showroom om samen uw project te valideren!

Marc-Oliver Heißler Account Manager