3D-Printers
Hoogwaardige 3D-printers
Filamenten die voor 3D-printing worden gebruikt zijn Thermoplasten, d.w.z. plastic wat vloeibaar wordt bij verhitting en weer stolt bij afkoeling. De extruder van de printer beweegt langs een pad, terwijl het filament door een verwarmingselement wordt gevoerd. In het verwarmingselement neemt de kunststof een korte tijd een vloeibare vorm aan, en stold de kunststof, zodra deze op een bepaald punt is geëxtrudeerd. Dit gebeurt laag-voor-laag tot het gewenste eindproduct af is. Hoewel de meeste 3D-printers maar één extruder hebben, zijn er systemen op de markt met dubbele extruders waarmee verschillende kleuren of type filament tegelijk geprint kunnen worden.
Fused Filament Fabrication (FFF) of Fused Deposition Modeling (FDM) zijn twee termen die het meest worden gebruikt om het printproces met filament te beschrijven. Kenmerkend aan FDM-printing is dat complexe geometrieën kunnen worden gemaakt met bekende thermoplastische kunststoffen zoals; ABS, PC, PA en PEEK. Ook is het mogelijk om support-constructies voor overbruggingen & hangende elementen mee te produceren met behulp van speciale oplosbare of verwijderbare materialen.
De juiste 3D-printersoftware wordt gebruikt om de printopdracht voor te bereiden. De software genereert de nodige ondersteuningen en maakt de G-code aan. De gegevens worden vervolgens naar de 3D-printer gestuurd en verwerkt.
Àlvorens de 3D-printopdracht kan worden gestart, moet het materiaal worden geladen of het aanwezige materiaal worden gecontroleerd. Deze stap zorgt ervoor dat het juiste materiaal voldoende aanwezig is voor de opdracht.
In de derde stap vindt het daadwerkelijke printen van het onderdeel plaats. De extruder volgt de (dwars)doorsnede van het onderdeel en extrudeert het materiaal door de spuitmond. Dit proces wordt voor elke afzonderlijke laag in stappen herhaald.
Zodra de printopdracht is voltooid, kan eventueel aangebrachte ondersteuning worden verwijderd. Afhankelijk van het type supportmateriaal kunnen de ondersteuningen met de hand of in een vloeistofbad worden verwijderd.
De onderdelen zijn klaar en kunnen naar wens verder worden nabewerkt. Zo kunnen de producten worden geverfd, gespoten of machinaar bewerkt worden, zoals bij conventionele plastic onderdelen.
Door onderdelen te produceren uit hoogwaardige kunststoffen zoals ULTEM en PEEK, kunnen de meest veeleisende toepassingen worden gemaakt. Met het FDM-proces kunt u ruimtevaart-gecertificeerde materialen verwerken.
In de auto-industrie wordt FDM 3D-printen met name gebruikt voor prototyping. Op deze manier kunnen conceptvoertuigen en pre-serie modellen in de kort mogelijk tijd worden gerealiseerd. FDM biedt tevens de mogelijkheid om grote onderdelen te printen.
Zowel in de apparatenbouw als bij de productie van medische instrumenten wordt het FDM-proces steeds vaker toegepast. Daarnaast kunnen reserveonderdelen & implantaten worden geprint van medisch gecertificeerde materialen.
Het gebruik van ABS-ESD, een polymeer gemaakt van ABS met koolstofnanobuisjes, biedt uitstekende printeigenschappen en uitstekende ESD-eigenschappen voor gebruik in kritische toepassingen die bescherming tegen elektrostatische ontlading vereisen.
Bekende toepassingen in consumentengoederen zijn o.a. de productie van brilmonturen, schoeisel (sandalen, inlegzolen, tussenzolen) en sportartikelen. Hier worden de maatwerk en optimalisatie eigenschappen van FDM 3D-printing goed benut.
Voordelige kunststoffen, gebruiksgemak & kort printtijden zorgen ervoor dat FDM-Printen zeer veel wordt gebruikt in ontwikkelingstrajecten. 3D-geprinte prototypes worden gebruikt om concepten te visualiseren of om nieuwe producten functioneel te testen.
Ons team van experts ondersteunt u graag bij de keuze van de juiste 3D-printtechnologie en het juiste 3D-printsysteem.
Ons applicatieteam adviseert u ook bij de materiaalkeuze. Daarnaast bieden wij onder andere kost- en tijdberekeningen en voorbeeldonderdelen. In onze showroom hebben we de mogelijkheid om het project samen met u te valideren!