Technologieën

Metaal 3D-Printing

Bekijk de relevante producten!

Eine Grafik eines industriellen 3D-Druckers

01 Onze Metaal 3D-printers

Wat is Metaal 3D-printen?

Ontvang nu je gratis sample onderdeel!

Klik op de knop om het formulier in te vullen en ontvang een gratis sample van een technologie naar keuze!

Eine Vielzahl verschiedener 3D-gedruckter Metallbauteile.

3D-printen met metaal is de jongste vorm van 3D-printen tot nu toe, maar heeft desondanks de meeste productiemethoden. Deze kunnen in principe worden onderverdeeld in twee categorieën. Ten eerste de oudere processen op basis van een laser- of elektronenstraal, zoals Selective Laser Melting (SLM), Direct Metal Laser Sintering (DMLS), Laser Metal Deposition (LMD) en Electron Beam Melting (EBM), waarbij het basismateriaal met een laser- of elektronenstraal wordt samengesmolten.

De tweede categorie bestaat uit sinter-gebaseerde processen zoals Metal Binder Jetting (MBJ), Cold Metal Fusion (CMF), Bound Metal Deposition (BMD) en Metal FFF-printen (MFFF), waarbij het basismateriaal ofwel met behulp van warmte en een binder wordt gebonden, of wordt geëxtrudeerd, zoals bij filament 3D-printen. Dit creëert een zogenaamd green part, dat vervolgens in een externe sinteroven wordt omgezet in een volledig metalen onderdeel.

Het basismateriaal verschilt per proces. Ofwel wordt puur metaalpoeder gebruikt (SLM, DMLS & EBM), metaalpoeder gecombineerd met een polymeerbinder (MBJ & CMF), metaal-polymeer staven (BMD) of metaal-polymeer filament (MFFF).

3D-printen met metaal kenmerkt zich door unieke ontwerpvrijheid, die zelfs de meest complexe interne structuren mogelijk maakt, een isotrope microstructuur, snelle printsnelheden, een zeer hoog detailniveau en een lage afkeur, wat zowel het milieu als de productiekosten ten goede komt.

Eine Grafik für unbegrenzte Designfreiheit.

Onbeperkte Ontwerpvrijheid

Eine Grafik für schnelle Fertigung.

Snelle productie

Eine Grafik für verringerten Materialausschuss.

Minder afval

Overzicht van de individuele Metaal-technologieën

Laser Metal Deposition (LMD)

Bij het LMD-proces wordt een bestaand onderdeel of een metalen basis verwarmd met een laser, waardoor een smeltbad ontstaat. Een metalen draad wordt vervolgens op dit smeltbad afgezet en versmelt ermee om een nieuwe, uniforme laag te vormen.

Dit proces behaalt een uitzonderlijke dichtheid van meer dan 99,99% en heeft een uitstekende printsnelheid. Het is echter minder geschikt voor zeer delicate onderdelen en juist beter geschikt voor grote en eenvoudige componenten.

Metal Binder Jetting (MBJ)

Bij MBJ wordt een dunne laag metaalpoeder op de bouwplaat aangebracht en laag voor laag gebonden met behulp van een polymeer bindmiddel. Dit bindmiddel wordt volledig opgelost tijdens het ontbinden en sinteren.

Deze methode blinkt uit door zijn uitzonderlijke precisie en herhaalbaarheid, maar is relatief langzaam. Het is daarom minder geschikt voor eenmalige productie, maar des te meer voor serieproductie.

Die Funktionsweise des Druckprozesses bei SLM (Selektives Laserschmelzen) als Foto.

Selective Laser Melting (SLM)

Bij het SLM-proces wordt, net als bij het SLS-proces, het poeder selectief versmolten met een laser. In tegenstelling tot SLS-printen zijn ondersteunende structuren echter absoluut noodzakelijk vanwege het hogere gewicht van metaal.

SLM biedt de mogelijkheid om verschillende dichtheden in hetzelfde onderdeel te bereiken en heeft een hoge nauwkeurigheid. Het is echter een van de langzamere metaal 3D-printprocessen.

Cold Metal Fusion (CMF)

Voor CMF worden SLS-printers gebruikt in plaats van metaalprinters. Hierbij wordt een metaal-polymeermengsel bij lage temperaturen door een laser gesmolten, waarna het polymeer bindmiddel wordt opgelost tijdens het ontbinden en sinteren.

Door het gebruik van SLS-printers profiteert CMF van zeer lage aanschafkosten en is het een veilig proces door de lage temperaturen. De keuze aan legeringen in dit proces is echter beperkt.

Direct Metal Laser Sintering (DMLS)

Het DMLS-proces lijkt sterk op het SLM-proces, met als verschil dat bij DMLS het poeder niet wordt gesmolten, maar alleen wordt gesinterd.

Omdat sinteren minder precieze temperatuurregeling vereist, biedt DMLS een grotere verscheidenheid aan legeringen en is het proces eenvoudiger. DMLS-componenten kunnen echter microstructuren of porositeiten bevatten, wat de mechanische eigenschappen beperkt.

Bound Metal Deposition (BMD)

Net als bij FFF 3D-printen maakt BMD gebruik van een extrusieproces. In plaats van filamenten worden echter metaal-polymeer staven gebruikt, die worden verwarmd en in vloeibare vorm op de bouwplaat worden geëxtrudeerd, waar ze weer uitharden.

BMD maakt de productie van metalen onderdelen zonder ondersteuningen mogelijk en is dankzij de lage kosten en kantoorvriendelijke structuur ook geschikt voor kleine bedrijven. Het is echter minder nauwkeurig dan andere metaalprocessen.

Die Funktionsweise des Druckprozesses bei EBM (Elektronenstrahlschmelzen) als Foto.

Electron Beam Melting (EBM)

Bij het EBM-proces wordt de interne druk in de kamer verlaagd tot een vacuüm is bereikt, waarna de bouwkamer wordt verwarmd. Vervolgens wordt een dunne laag geleidbaar metaalpoeder aangebracht, die wordt gesmolten door een elektronenstraal.

Deze straal kan zich splitsen en meerdere gebieden tegelijk versmelten, wat de snelheid verhoogt. De straal is echter ook breder, wat de precisie vermindert.

Metal Fused Filament Fabrication (MFFF)

Bij MFFF-printen wordt het FFF 3D-printproces gecombineerd met metaal, dat in de vorm van een metaal-polymeer filament aanwezig is. Het filament wordt conventioneel gesmolten, geëxtrudeerd en weer uitgehard op de bouwplaat.

MFFF-printen staat vooral bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en eenvoud voor beginners, evenals zijn hoge printsnelheden, hoewel er concessies gedaan moeten worden aan de kwaliteit van de onderdelen.

Typisch proces

1

Data voorbereiding

In de eerste stap worden de STL- of CAD-bestanden naar de software overgebracht. Hier worden ondersteuningsstructuren automatisch gegenereerd en worden parameters op basis van geometrie en materiaal doorgegeven aan de printer.

Ein digitales Modell eines Bauteils für den Metall 3D-Druck.
2

Printen

Afhankelijk van de productietechnologie wordt direct een afgewerkt metalen onderdeel (laser-gebaseerd proces) of een groen onderdeel (sinter-gebaseerd proces) geproduceerd. In het geval van het groene onderdeel bestaat dit uit metaal en een polymeer bindmiddel.

Ein 3D-gedrucktes Metallbauteil während des Druckprozesses.
3

Ontbinden

Bij sinter-gebaseerde processen wordt het primaire bindmiddel uit het groene onderdeel verwijderd met behulp van een ontbindingsvloeistof. Dit creëert een open poriënstructuur, wat het sinteren vergemakkelijkt.

Ein 3D-gedrucktes Metallbauteil im Entbinderungsprozess.
4

Sinteren

Na het ontbinden wordt het onderdeel bij een specifieke temperatuur gesinterd in sinter-gebaseerde processen. Dit proces lost het resterende bindmiddel thermisch op en versmelt de metaaldeeltjes, wat resulteert in een dichtheid van ca. 99,8%.

Ein 3D-gedrucktes Metallbauteil während des Sinterprozesses.
5

Verwijderen van ondersteuning

Ondersteuningen zijn essentieel voor bepaalde processen of geometrieën om de dimensionale stabiliteit tijdens het printen te behouden. Bij sinter-gebaseerde processen kunnen de ondersteuningen eenvoudig met de hand worden verwijderd, terwijl laser-gebaseerde processen meestal gereedschap vereisen.

Ein 3D-gedrucktes Metallbauteil während der Supportstrukturentfernung.
6

Nabewerking

Na voltooiing van de onderdelen hebben ze een hardheid van ca. 250 tot 280 HB en kunnen ze verder worden bewerkt als een normaal halffabricaat, bijvoorbeeld met warmtebehandeling om de hardheid verder te verhogen.

Eine vollständig nachbearbeitetes 3D-gedrucktes Metallbauteil.

Voor- en Nadelen

  • Hoog detailniveau
  • Isotrope microstructuur
  • Onbeperkte ontwerpvrijheid
  • Hoge oplages mogelijk
  • Kosteneffectieve componenten
  • Verbeterde gewichtsoptimalisatie
  • Eenvoudige ondersteuning verwijderen (sinter-gebaseerde processen)
  • Gereedschapsloze productie (sinter-gebaseerde processen)
  • Enigszins ruwe oppervlakte
  • Niet alle legeringen beschikbaar
  • Sinterkrimp (sinter-gebaseerd proces)

Toepassingen

Eine Momentaufnahme eines Raketenstarts.

Lucht- en ruimtevaart

Dankzij topologie-optimalisatie en de bijbehorende gewichtsreductie is metaal 3D-printen een perfect alternatief voor conventionele productiemethoden in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Mogelijke onderdelen zijn motorcomponenten, structurele elementen, brandstof mondstukken en turbinebladen.

Mehrere 3D-gedruckte Werkzeuge aus Metall.

Gereedschap

Met een breed scala aan gereedschapsstalen, zoals D2 of H13, kunnen metaal 3D-printen op aanvraag sterke, temperatuurbestendige en duurzame gereedschappen produceren. Mogelijke toepassingen zijn spuitgiet gereedschappen, mallen, snij- en ponsgereedschappen en op maat gemaakte gereedschappen.

Ein schwarzer Personenkraftwagen.

Automotive

Dankzij het geoptimaliseerde gewicht, de snelle productie op aanvraag en het hoge detailniveau is 3D-printen met metaal een van de belangrijkste hulpmiddelen voor klimaatneutraal individueel transport in de auto-industrie. Mogelijke onderdelen zijn remschijven, carrosseriedelen, motorsteunen en prototypes

Ein großes Kaufhaus.

Consumentenproducten

Voor metalen consumptiegoederen is additive manufacturing populair geworden bij veel bedrijven vanwege de uitstekende productiesnelheid en de mogelijkheid om snel aanpassingen te maken. Mogelijke onderdelen zijn sieraden, horloges, elektronica en sportuitrusting.

Ein Arzt überprüft Röntgenbilder.

Medische technologie

Snelle en patiënt specifieke behandeling is vanzelfsprekend een prioriteit in de medische technologie, waardoor metaal 3D-printen ook hier zijn plaats heeft veroverd. Mogelijke onderdelen zijn implantaten, chirurgische instrumenten, prothesen en prototypes voor medische apparaten.

3D-gedruckte Prototypen aus Metall werden präsentiert.

Onderwijs

Onderwijsinstellingen, met name in STEM-vakken, profiteren van metaal 3D-printen dankzij realistischer onderwijs en de mogelijkheid om studenten met eigen handen kennis te laten maken met de toekomst van productie. Mogelijke toepassingen zijn prototypes, artefacten, technische onderdelen en architectonische modellen.

Laat je ideeën en ontwerpen printen door PartsToGo!

Vraag je sample onderdeel nu aan!
Eine Vielzahl verschiedener 3D-gedruckter Metallbauteile.

Laser Metal Deposition (LMD)

Meltio

M600

De Meltio M600 is een gloednieuw LMD-systeem, ontworpen voor interoperabiliteit met traditionele productiemethoden. Met de blauwlasertechnologie behaalt de M600 uitzonderlijke printsnelheden, terwijl het energieverbruik laag blijft. Daarnaast kan de M600 tot vier metalen tegelijk verwerken, wat de productie van unieke componenten en MMC's (Metal Matrix Composites) mogelijk maakt.

Ontdek meer!
Meltio

M450

Kostenbesparende metaalverwerking is het credo van de Meltio M450. Met zes laser eenheden op de printkop voor uitstekende printsnelheden, gesloten-lus procesbesturing om defecten te minimaliseren, een open materiaal platform en inert gas regeling inclusief compatibiliteit met verschillende beschermgassen zoals argon, stikstof en helium, is de M450 een universeel hulpmiddel voor het vervaardigen, repareren en verbeteren van metalen componenten van allerlei aard.

Ontdek meer!
Meltio

Meltio Engine CNC Integration

De ideale oplossing voor het combineren van additieve en subtractieve productie is de Meltio Engine CNC-integratie. Deze oplossing combineert de M600-printkop met al zijn voordelen, inclusief de dual-wire functie, uitstekende precisie, hot-wire functie, gesloten-lus procesbesturing en vele andere, met een industrieel CNC-systeem. Bijna alle CNC-systemen zijn compatibel, wat gebruikers een kosteneffectieve en naadloze upgrade-optie biedt.

Ontdek meer!
Meltio

Meltio Engine Robot Integration

Robotsystemen zijn de toekomst van Industry 4.0, en met de Meltio Engine Robot Integratie worden ze uitgebreid met 3D-print mogelijkheden. De printkop van de M600 wordt gebruikt, die onder andere twee materialen tegelijkertijd kan verwerken, uitstekende precisie biedt en dankzij de geïntegreerde gesloten-lus procesbesturing productiefouten zelfstandig detecteert en compenseert, waardoor een eindeloze reeks mogelijkheden wordt geopend voor gebruikers in de metaalverwerking.

Ontdek meer!
Meltio

Meltio Robot Cell

Wanneer je aan robotcellen denkt, denk je waarschijnlijk niet meteen aan “plug and play”, maar dat is precies wat de Meltio Robot Cel mogelijk maakt. Deze oplossing wordt vooraf geïntegreerd met alle benodigde tools en hoeft alleen maar aangesloten te worden op een stroombron en inert gas. De zes-assige robotarm in combinatie met de print mogelijkheden van de M600-printkop maakt deze robotcel ideaal voor metaalbewerkingsbedrijven die de productiviteit willen maximaliseren.

Ontdek meer!

Cold Metal Fusion (CMF)

Nexa3D®

QLS 820

Maximale doorvoer wordt gegarandeerd door de Nexa3D® QLS 820 met zijn multi-laser systeem. Deze SLS-printer is compatibel met Headmade® CMF-materialen, waardoor het gebruik van deze technologie mogelijk is. Met de focus op schaalbaarheid, maximale operationele tijd, hoge automatisering en uitstekende doorvoer kunnen gebruikers snel metalen onderdelen van hoge kwaliteit printen voor een breed scala aan toepassingen en industrieën.

Ontdek meer!
Nexa3D®

QLS 260

Bij de ontwikkeling van de QLS 260 heeft Nexa3D® zich specifiek gericht op het minimaliseren van cyclustijden en heeft dit doel bereikt met een toonaangevende cyclustijd van 21 uur. Daarnaast wordt deze SLS-printer geleverd met een geïntegreerde stikstofgenerator, geavanceerde temperatuurregeling en een krachtige laser, die niet alleen het printen van polymeren poeders versnelt en vereenvoudigt, maar ook metaalpoeders.

Ontdek meer!

Metal Fused Filament Fabrication (MFFF)

Raise3D

Forge1

De Forge1 maakt gebruik van FFF-technologie om metalen onderdelen met hoge dichtheid te produceren die direct gebruikt kunnen worden na het ontbinden en sinteren. De printer beschikt over een geoptimaliseerd materiaal voersysteem, een bouwplatform dat is geoptimaliseerd voor het printen van metalen filamenten en geharde nozzles. De Forge1 biedt ook geoptimaliseerde interne printparameters, procescontrole, gereedschapsbanen en een print kalibratie die speciaal is ontworpen voor metalen filamenten.

Ontdek meer!

Advies

Ons expertteam ondersteunt u bij de materiaalkeuze en vindt voor uw toepassing het geschikte proces met de optimale hardware-oplossing.

Wij adviseren u graag welk materiaal en welke productiemethode geschikt zijn voor uw specifieke toepassing. Afhankelijk van het proces kunnen materialen zoals roestvrij staal, koper, titanium, hardmetaal, Inconel en alle op nikkel gebaseerde legeringen worden verwerkt.

Ahmet Destan Hoofd van de Business Unit Metaal