3D-Printers
Hoogwaardige 3D-printers
Harsprinters produceren onderdelen van vloeibare harsen die uitharden bij blootstelling aan UV-licht. Harsprinters bouwen onderdelen in lagen, net als filamentprinters, maar ze doen dit door elke laag bloot te stellen aan een patroon van UV-licht om de hars daar te laten uitharden waar het nodig is. DLP (Digital Light Processing) en SLA (Stereolithography) zijn de twee meest voorkomende typen harsprint-technieken. Sommige van de nieuwere soorten harsprinters zijn afkomstig van Nexa3D®, dat gebruikmaakt van LSPc®-technologie (Lubricant Sublayer Photo-curing) en Inkbit Vista™, dat VCJ-technologie (Vision-Controlled Jetting) gebruikt.
De lichtbron die in DLP wordt gebruikt, is UV-licht van een projector. Hierbij blijft de UV-lichtbron stationair terwijl deze de volledige harslaag in één keer uithardt. Met DLP 3D-printers kan de operator vaak de intensiteit van de UV-lichtbron beheersen en dus het effect op het plastic beïnvloeden.
De lichtbron die in SLA wordt gebruikt, is een UV-laserstraal die van punt naar punt beweegt, waarbij de geometrie-laag wordt gevolgd. Bij SLA kan de intensiteit van de laserstraal meestal niet worden aangepast, dus moet men het laserlicht volledig aanpassen om het geproduceerde plastic te beïnvloeden.
LSPc®technologie begint vanuit een uniforme lichtbron. De UV-lichtarray straalt door een masker met een hoog contrast over de volledige bouwplaat. De uitharding vindt plaats ter hoogte van een speciaal anti-hechtings membraan met hoge snelheden. Dit process leidt tot een hoge mate van nauwkeurigheid en consitentie bij relatief hoge 3D-print snelheden.
Deze techniek maakt gebruik van een geavanceerde inkjet printkop in combinatie met Vision Controlled kunstmatige intelligentie.
Zodra de inkjet kop een laag heeft aangebracht, wordt een topografische kaart gemaakt met hoog resolutie scanners. Deze informatie wordt gebruikt om vervolgens een volgende laag te maken. Dynamische, real-time generatie van lagen zorgen ervoor dat onderdelen keer op keer snel en nauwkeurig worden geproduceerd.
In de eerste stap worden de STL- of CAD-bestanden geïmporteerd in de software. Hierin worden automatisch ondersteuningsstructuren gegenereerd. Daarnaast worden de parameters, op basis van de geometrie en het materiaal, aan de printopdracht gekoppeld.
Na een snelle controle van de juiste printinstellingen, begint het printproces en kan de 3D-printer onbeheerd draaien tot de opdracht klaar is. Bij printers met een cartridgesysteem wordt het materiaal volledig automatisch bijgevuld.
Nadat het printproces is voltooid, kan het onderdeel uit de machine worden gehaald. Afhankelijk van de geometrie worden de onderdelen nu van het bouwplatform gehaald. Vaak blijven de onderdelen nog op de bouwplaat totdat ze zijn gewassen en uitgehard.
De onderdelen worden vervolgens kort gewassen in een oplosmiddel. In deze stap worden overtollige hars residuen verwijderd van het oppervlak.
Tijdens het produceren op de 3D-printer, bereiken de harsen nog niet de maximale polymerisatiegraad. Daarom moeten de onderdelen, na het wassen, nog worden uitgehard. Het uitharden vindt plaats in een UV-oven om de hoogst mogelijke sterkte en stabiliteit te bereiken.
In de laatste stap worden de ondersteunings-structuren manueel verwijderd. Het onderdeel kan eventueel ook mechanisch worden nabewerkt. De onderdelen uit harsprinters zijn zeer goed overschilderpaar in een andere kleur.
Onderdelen die zijn gemaakt met behulp van harsprinten zijn licht van gewicht met goede mechanische eigenschappen - zelfs bij temperatuurschommelingen. Vanwege de stabiliteit en slijtvastheid zijn harsprints populair in de lucht- en ruimtevaartindustrie.
Dankzij de lichtgewicht en veerkrachtige materialen kan gewicht en dus brandstof worden bespaard in de auto-industrie. Het gebruik van 3D-printprocessen met hars is hierdoor veel aanwezig in deze sector.
In het sport- en vrijetijdssegment worden hars-onderdelen gebruikt voor de constructie en reparatie van boten, zeilboten en boards. Maar ook het produceren van bijvoorbeeld schoenzolen en fietszadels wordt steeds vaker gedaan met hars 3D-printers.
Dental harsen bieden tandheelkundige laboratoria de mogelijkheid om zeer snel maat-producten te maken. Denk aan; chirurgische sjablonen, spalken, vaste sjablonen, modellen en volledige prothesen.
3D-printen van medische harsen kan worden gebruikt om orgaan-modellen, spalken, prothesen en andere medische instrumenten te printen. Deze kunnen ook nuttig zijn bij patiënten begeleiding en preoperatieve planning voor chirurgen.
Integreer Resin 3D-geprinte rapid-tooling in uw ontwikkelingsproces om de productontwikkeling te versnellen, sneller te itereren en betere producten op de markt te brengen. Voordat u overgaat tot massaproductie, kunt u met rapid-tooling uw ontwerp- en materiaalkeuzes valideren.
Ons team van experts ondersteunt u graag bij de keuze van de juiste 3D-printtechnologie en het juiste 3D-printsysteem.
Ons applicatieteam adviseert u ook bij de materiaalkeuze. Daarnaast bieden wij onder andere kost- en tijdberekeningen en voorbeeldonderdelen. In onze showroom hebben we de mogelijkheid om het project samen met u te valideren!