Technologieën

Nabewerking

Wat is nabewerking voor 3D-Printing?

Bekijk de relevante producten

01 Industriële Systemen

02 Professionele Systemen

Bij 3D-printen wordt nabewerking meestal gebruikt om het uiterlijk en/of de functionele eigenschappen van de gemaakte objecten te verbeteren. De meeste 3D-geprinte onderdelen vereisen verschillende stadia van nabewerking voordat ze kunnen worden gebruikt. Door poederresten te verwijderen, de onderdelen warmte te behandelen, te snijden en te verspanen. Het nabewerkingsproces moet worden afgestemd op de printmedia, het afdrukproces en de geometrie van het onderdeel, en het is af en toe mogelijk om een ​​onderdeel na te bewerken met behulp van veel alternatieve processen. De verschillende soorten nabewerking zijn:

Reiniging

Het reinigen van 3D-geprinte onderdelen komt haast in alle 3D-print technieken voor.

Een onderdeel schoon maken kan inhouden; het verwijderen van supports, afspoelen, borstelen, blazen etc..

Bij bijv. poeder of harstechnieken is het doel identiek, namelijk het verwijderen van overtollig materiaal & residu. De tijd die hierbij nodig is, is per printtechniek verschillend.

Uitharden / Nabelichten

Om mechanische eigenschappen van bepaalde producten te verbeteren, kan een onderdeel worden blootgesteld aan UV-licht en warmte. Mechanische eigenschappen die worden verbeterd zijn o.a.; hittebestendigheid, trekkracht, UV-stabiliteit, sterkte of thermische stabiliteit. Dit wordt vooral gebruikt bij polymeeronderdelen. Sommige fabrikanten leveren specifieke uithardingsaparaten zoals de randapparaturen van Nexa3D®. Bij Binder-Jetting of indirecte Metaal printprocessen moet een ontbindingstraject en aansluitend een sinter-traject worden uitgevoerd in een aparte speciale oven.

Oppervlakte afwerking

Alle technieken die worden gebruikt om het uiterlijk van onderdelen te verbeteren, zijn gerelateerd aan oppervlakteafwerking. Hieronder vallen gladmaken, slijpen, polijsten, stralen, infiltreren en frezen.

Er kunnen tegenwoordig verschillende methoden worden gebruikt om het oppervlak van een onderdeel af te werken, door materiaal toe te voegen of te verwijderen. Zo kunnen oppervlakte-onregelmatigheden worden gladgestreken door middel van slijpen, terwijl een substantie-laag kan worden aangebracht, door middel van spuiten, om de glans te vergroten.

Kleuren

Kleurimpregnatie en (over)spuiten of coaten zijn momenteel de meest gebruikte mothoden. De methode die men kiest is veelal gekoppeld aan het gebruikte printmateriaal. Bij SLS-geprinte onderdelen wordt vaak de keus voor impregnatie gekozen, zoals met de AM Efficiency CCP-2 en CCP10, die gebruik maken van gekleurde straalmidellen.

Terwijl spuiten en coaten populaider is bij onderdelen die geprint zijn met FDM/FFF & Hars technieken.

Voor- en Nadelen van nabewerking van 3D-geprinte onderdelen

  • Korte procestijden
  • Hoge capaciteiten
  • Betere oppervlaktes
  • Iedere kleur mogelijk
  • Verbeterde mechanische eigenschappen
  • Van onderdeel tot eindproduct
  • Extra werkstap
  • Aanpassing aan uw bedrijfsproces
  • Verlengt de totale productietijd van een onderdeel

Industriële systemen voor nabewerking

AM Efficiency

CCP-2

Een industrieel nabewerkingsstation voor 3D-poederprinters dat zorgt voor een hoger automatiseringsniveau en de beste ROI op de markt. Het AM Efficiency CCP-2-proces levert poedervrije, schone en stofvrije onderdelen zonder statische lading.

Meer informatie
Sinterit

Powder Handling Station

De Sinterit Powder Handling Station (PHS) biedt gebruikers van SLS 3D-printers een ergonomische werkplek die een eenvoudige en schone nabewerking en poeder-recycling mogelijk maakt. Het systeem is o.a. voorzien van een ingebouwde zeefmodule en opslagruimte voor diverse gereedschappen. De PHS is compatibel met de industriële ATEX-stofzuigers van Sinterit.

Meer informatie
Sinterit

Sandblaster SLS

Met de SLS zandstraler heeft u de mogelijkheid om het geprinte onderdeel met beide handen te behandelen, met behulp van een vaste straalpijp of een handstraalpistool. De sandblaser is speciaal ontwikkelt voor de nabewerking van SLS-onderdelen en is compatibel met alle SLS-systemen.

Meer informatie
Sinterit

Atex Vacuum Cleaner

De Sinterit ATEX Stofzuiger is ideaal voor het verwerken van SLS-onderdelen en reinigen van SLS-Printers. De stofzuiger is ATEX-gecertificeerd waardoor je veilig kunststof poeders kunt opvangen. De bijgeleverde Cycloon sepereert het bruikbare poeder, voor bijmening en hergebruik voor de volgende Printopdracht.

Meer informatie
PostProcess®

DEMI 4000™

De PostProcess® DEMI 4000™ van geautomatiseerde onderdompelingssystemen is ontworpen om te voldoen aan de eisen van grootschalige productie.

Meer informatie
PostProcess®

DEMI 800™

De DEMI 800™ verwijdert overtollig hars of PolyJet- en FDM-ondersteuning met behulp van de gepatenteerde Submersed Vortex Cavitation (SVC)-technologie van PostProcess™ Technologies.

De SVC-technologie van PostProcess verwijdert op efficiënte wijze PolyJet- en FDM-supports door het gebruik van turbulente stroming en een "sink-float"-techniek.

Meer informatie
PostProcess®

DEMI 400™

Voor SLA-, CLIP- en DLP-technologieën maakt de PostProcess DEMI 400™ Support & Resin Removal Submersion Device automatische verwijdering van zowel PolyJet- en FDM-supports en overtollige hars mogelijk.

De Submersed Vortex Cavitation (SVC)-technologie van PostProcess™ Technologies is al geïntegreerd in de DEMI 400™-versie om een ​​uniform reinigingseffect te garanderen.

Meer informatie
Nexa3D®

xWash

De Nexa3D® xWash is afgestemd op het bouwvolume en de procesvereisten van de ultrasnelle Nexa3D® NXE & NXD- Hars 3D-printers. Vloeistofbeweging in twee richtingen met variabele snelheden zorgt voor efficiënte reiniging, ongeacht de geometrie van het onderdeel.

Meer informatie
Nexa3D®

xCure

De Nexa3D® xCure combineert warmte en UV-licht om 3D-geprinte onderdelen uit te harden. De xCure heeft een inhoud van 16 liter en is ontworpen om het volledige bouwvolume van de Nexa3D® NXE/NXD 3D-printers te verwerken. De kamer kan maximaal drie bouwplaten tegelijk bevatten en zorgt ervoor dat onderdelen direct op de bouwplaat kunnen worden uitgehard.

Meer informatie

Professionele systemen voor nabewerking

AM Efficiency

CCP-10

Ontworpen voor nabewerking van 3D-geprinte onderdelen gemaakt door SLS-, MJF-, SAF- en HSS-afdrukprocessen in kleine ruimtes. AM Efficiency CCP-10 stelt u in staat om poedervrije, stofvrije en schone geprinte onderdelen te krijgen, in een compact formaat.

Meer informatie
Sinterit

Powder Sieve

De Sinterit Powder Sieve is een geautomatiseerde poeder zeef voor het filteren van klonten die tijdens het poeder-print proces ontstaan. Het zeven van 3D-print poeders is cruciaal voor het behouden van een uniforme poederkwaliteit. Dit apparaat wordt vooral gebruikt in het Recycling & bijmengings -process van SLS poeders.

Meer informatie
Sinterit

Sandblaster

De compacte zandstraler van Sinterit is geschikt voor eenvoudige oppervlakteafwerking van onderdelen die zijn gemaakt met SLS-printers. De kleine machine is geschikt als instap-model voor de nabewerking van kleine onderdelen en past op elke werkbank of bureau.

Meer informatie
Nexa3D®

Wash+Cure

De Wash+Cure is speciaal ontworpen om geprinte onderdelen die met de Nexa3D® XiP printer zijn gemaakt te reinigen en na te belichten.

Een geautomatiseerde nabewerkingsoplossing die alles heeft. De Wash+Cure is een modulair systeem, deze kan zowel wassen als uitharden, afhankelijk van het hulpstuk dat op de Wash+Cure is gemonteerd.

Meer informatie

Persoonlijk Advies

Ons team van experts helpt u graag bij uw project.

Onze specialisten ondersteunen u graag bij het selecteren van de juiste 3D-printtechnologie evenals de aanbevolen nabwerinkgsaparaten die het best bij u passen.

Ons applicatieteam zal u adviseren over de nabewerkingsstappen. We kunnen onder andere kost- en tijdcalculaties verzorgen, evenals voorbeeldonderdelen.

In onze showroom hebben wij tevens de mogelijkheid om het gehele project samen met u door te nemen!

Ahmed Abo Seada Account Manager