3D-Printers
Hoogwaardige 3D-printers
Bij 3D-printen wordt nabewerking meestal gebruikt om het uiterlijk en/of de functionele eigenschappen van de gemaakte objecten te verbeteren. De meeste 3D-geprinte onderdelen vereisen verschillende stadia van nabewerking voordat ze kunnen worden gebruikt. Door poederresten te verwijderen, de onderdelen warmte te behandelen, te snijden en te verspanen. Het nabewerkingsproces moet worden afgestemd op de printmedia, het afdrukproces en de geometrie van het onderdeel, en het is af en toe mogelijk om een onderdeel na te bewerken met behulp van veel alternatieve processen. De verschillende soorten nabewerking zijn:
Het reinigen van 3D-geprinte onderdelen komt haast in alle 3D-print technieken voor.
Een onderdeel schoon maken kan inhouden; het verwijderen van supports, afspoelen, borstelen, blazen etc..
Bij bijv. poeder of harstechnieken is het doel identiek, namelijk het verwijderen van overtollig materiaal & residu. De tijd die hierbij nodig is, is per printtechniek verschillend.
Om mechanische eigenschappen van bepaalde producten te verbeteren, kan een onderdeel worden blootgesteld aan UV-licht en warmte. Mechanische eigenschappen die worden verbeterd zijn o.a.; hittebestendigheid, trekkracht, UV-stabiliteit, sterkte of thermische stabiliteit. Dit wordt vooral gebruikt bij polymeeronderdelen. Sommige fabrikanten leveren specifieke uithardingsaparaten zoals de randapparaturen van Nexa3D®. Bij Binder-Jetting of indirecte Metaal printprocessen moet een ontbindingstraject en aansluitend een sinter-traject worden uitgevoerd in een aparte speciale oven.
Alle technieken die worden gebruikt om het uiterlijk van onderdelen te verbeteren, zijn gerelateerd aan oppervlakteafwerking. Hieronder vallen gladmaken, slijpen, polijsten, stralen, infiltreren en frezen.
Er kunnen tegenwoordig verschillende methoden worden gebruikt om het oppervlak van een onderdeel af te werken, door materiaal toe te voegen of te verwijderen. Zo kunnen oppervlakte-onregelmatigheden worden gladgestreken door middel van slijpen, terwijl een substantie-laag kan worden aangebracht, door middel van spuiten, om de glans te vergroten.
Kleurimpregnatie en (over)spuiten of coaten zijn momenteel de meest gebruikte mothoden. De methode die men kiest is veelal gekoppeld aan het gebruikte printmateriaal. Bij SLS-geprinte onderdelen wordt vaak de keus voor impregnatie gekozen, zoals met de AM Efficiency CCP-2 en CCP10, die gebruik maken van gekleurde straalmidellen.
Terwijl spuiten en coaten populaider is bij onderdelen die geprint zijn met FDM/FFF & Hars technieken.
Ons team van experts helpt u graag bij uw project.
Onze specialisten ondersteunen u graag bij het selecteren van de juiste 3D-printtechnologie evenals de aanbevolen nabwerinkgsaparaten die het best bij u passen.
Ons applicatieteam zal u adviseren over de nabewerkingsstappen. We kunnen onder andere kost- en tijdcalculaties verzorgen, evenals voorbeeldonderdelen.
In onze showroom hebben wij tevens de mogelijkheid om het gehele project samen met u door te nemen!