3D-Printers
Hoogwaardige 3D-printers
Na het voltooien van het daadwerkelijke printproces moeten er meestal een of meer nabewerkingsstappen worden uitgevoerd op de meeste componenten om bepaalde eigenschappen, zoals optische, haptische of mechanische eigenschappen, van de componenten te verbeteren.
De respectieve nabewerkingsstappen kunnen meestal zowel handmatig als met behulp van machines worden uitgevoerd. In de industriële sector worden echter bijna uitsluitend mechanische oplossingen gebruikt, aangezien handmatige nabewerking van de componenten niet alleen veel langer duurt, maar afhankelijk van de geometrie van het component zelfs onmogelijk is.
De nabewerkingsmethode moet altijd afgestemd worden op het respectieve printmedium, het printproces en de geometrie van het component om ervoor te zorgen dat de nabewerking het component niet beschadigt en gelijkmatige resultaten mogelijk maakt.
Supportverwijdering is vooral belangrijk bij filament- en resin 3D-printen, waar beide typen ondersteuning vereisen om de dimensionale stabiliteit tijdens het printen te waarborgen.
Afhankelijk van het ondersteuningsmateriaal kan deze verwijdering eenvoudig met de hand, met een afkniptang, in een waterbad of in een speciaal systeem voor deze nabewerkingsstap worden uitgevoerd.
Het reinigingsproces is noodzakelijk voor alle 3D-printmethoden, behalve filament 3D-printen, om overtollig materiaal, zoals resin of poeder, van het onderdeel te verwijderen.
Bij resin 3D-printen wordt hiervoor een oplosmiddel of waterbad gebruikt, en bij poedergebaseerde processen wordt het overtollige poeder handmatig, met een borstel of door zandstralen verwijderd.
Oppervlakteafwerking is geen absoluut noodzakelijke stap, maar kan worden gebruikt bij alle soorten 3D-printen om de oppervlaktekwaliteit van de componenten te optimaliseren.
Dit omvat een verscheidenheid aan methoden, van schuren en gladstrijken tot polijsten en zandstralen, evenals frezen en infiltreren. Naast conventionele oplossingen zijn er ook systemen die speciaal voor 3D-printen zijn ontworpen.
De nabehandelingsstap van uitharden is vereist voor de overgrote meerderheid van resin-gebaseerde printprocessen, met uitzondering van het PolyJet™-proces, om de mechanische eigenschappen van het onderdeel te verbeteren.
Deze nabewerkingsstap vereist speciale apparatuur die krachtige UV-lampen gebruikt om het onderdeel in zeer korte tijd volledig uit te harden, meestal binnen vijf minuten.
Een andere optionele stap in de nabewerkingsroutine is het kleuren van de componenten. Deze stap wordt echter vaak gebruikt.
De twee meest voorkomende vormen voor deze stap zijn verven en schilderen, waarbij de uiteindelijke keuze afhankelijk is van het gebruikte 3D-printproces. Er zijn ook gespecialiseerde 3D-printers die deze stap overnemen.
Poedervoorbereiding is van het grootste belang in alle poedergebaseerde processen, aangezien deze stap het mogelijk maakt om ongebruikt poeder, dat eerder uit het onderdeel is verwijderd, opnieuw te gebruiken met een lagere vernieuwingsfrequentie.
Verschillende tools zoals zuigsystemen, zeefmachines en meer worden gebruikt voor poedervoorbereiding, waarvan sommige ook beschikbaar zijn als alles-in-één oplossingen voor additive manufacturing.
Ons expertenteam staat graag voor u klaar om u bij uw project te ondersteunen. Onze specialisten kunnen u niet alleen helpen bij het kiezen van de juiste 3D-printtechnologie, maar ook bij het selecteren en implementeren van de nabewerking.
Ons applicatieteam adviseert u bij de keuze en validatie van de nabewerkingsstappen. Wij kunnen onder andere kosten- en tijdcalculaties maken en voorbeeldonderdelen leveren. We nodigen u graag uit in onze showroom om samen uw project te valideren!