Blog

Materiaalontwikkeling op nieuw niveau - Evonik INFINAM®

Evonik Industries AG is een bedrijf met een industriële leidende markpositie binnen de chemische industrie. Evonik is opgericht in 2006 en heeft nu meer dan 34.000 werknemers, is actief op meer dan 40 locaties over de hele wereld en genereerde in 2022 een omzet van ongeveer € 18,5 miljard. Hiermee behoort Evonik Industries tot de 50 grootste Duitse bedrijven wereldwijd en tot de top 3 grootste Duitse chemische bedrijven.

De toepassingen voor de speciale chemicaliën en hoogwaardige materialen van Evonik zijn talloos. Additieven voor de elektronica-industrie en coatings voor asfalt, actieve zuurstof voor landbouw- en farmaceutische producten, silica voor cosmetica en wasmiddelen, silanen voor thermische isolatie in gebouwen en stabiliteitsverbeteringen voor glasvezelproducten en nog veel meer worden ontwikkeld door Evonik Industries.

Nu is Evonik ook gearriveerd in Additive Manufacturing. Evonik maakt gebruik van zijn jarenlange ervaring in deze diverse toepassingen om 3D-printen naar een nieuw niveau te tillen met zijn fotopolymeren en zijn PEEK-filament van de INFINAM®-serie.

Om het distributiepartnerschap tussen Evonik en ProductionToGo, dat vandaag van kracht is geworden, te vieren, wil ik in deze blogpost enkele van deze hoogwaardige 3D-printmaterialen introduceren. Mijn doel is om de eigenschappen en mogelijke toepassingen van deze fotopolymeren (harsen) en Evonik's PEEK-filament kort en bondig samen te vatten, waardoor een ideaal overzicht ontstaat van de verschillende materialen.

Photopolymeren

INFINAM® RG 2000 L

Het photopolymeer RG 2000 L valt vooral op door zijn buitengewoon lage vergelingsindex, zelfs na langdurige UV-blootstelling, en zijn goede lichttransmissie. Daarnaast is deze resin zeer goed te verwerken en biedt het een hoge slagvastheid en een uitstekende chemische en mechanische bestendigheid.

Dit materiaal is in de eerste plaats ontwikkeld voor de brillenindustrie. Zijn eigenschappen maken het ideaal voor additief vervaardigde lenzen en monturen.

Tegelijkertijd is de resin ook uitstekend geschikt voor andere toepassingen die profiteren van de lage vergelingsindex en hoge lichttransmissie. Dit zijn bijvoorbeeld microfluïdische reactoren, transparante high-end prototypes, lichtgeleiders, verlichtingsafdekkingen en nog veel meer.

INFINAM® RG 3101 L

Met zijn uitstekende slagvastheid, hoge temperatuurbestendigheid en exorbitant duurzame mechanische eigenschappen staat RG 3101 L garant voor industriële kwaliteit. Door de gemakkelijke verwerkbaarheid is het ook ideaal om serieproductie in industriële installaties efficiënter te maken.

RG 3101 L is perfect voor onderdelen die achteraf nog bewerkt moeten worden, of het nu gaat om gespen of auto-onderdelen. Vanwege de gelijkenis met ABS is het ook geschikt voor componenten die permanent worden belast.

INFINAM® RG 7100 L

De speciaal voor DLP-printers ontwikkelde RG 7100 L overtuigt onder andere door zijn zeer lage vochtopname en uitstekende mechanische eigenschappen vergelijkbaar met die van ABS. Bovendien maakt het de productie mogelijk van componenten met isotrope eigenschappen en de fijnste details, die nog beter worden geaccentueerd door de glanzend zwarte kleur en het zeer gladde oppervlak.

Dit materiaal is de perfecte keuze als het gaat om geavanceerde ontwerpvisualisaties. Het maakt niet uit of het om prototypes of end-of-use componenten gaat. De RG 7100 L laat altijd een blijvende indruk achter!

Maar ook toepassingen zoals drones of auto-onderdelen hebben enorm veel baat bij het gebruik van dit materiaal. Dankzij de hoge ductiliteit in combinatie met de uitstekende slagvastheid blijft de RG 7100 L breukbestendig, zelfs bij extreme krachten, wat de levensduur van de componenten en de veiligheid van de gebruikers verhoogt.

INFINAM® ST 6100 L

ST 6100 L combineert hoge duurzaamheid, taaiheid, chemicaliën- en temperatuurbestendigheid in één materiaal. Daarbij komt een uitzonderlijke treksterkte in combinatie met een goede ductiliteit. De hoge weersbestendigheid maakt het materiaal ook geschikt voor toepassingen waar het verkeerd onder moeilijke omstandigheden.

Dit photopolymeer is ontwikkeld voor een breed scala aan industriële toepassingen die eersteklas mechanische eigenschappen in combinatie met een hoge hittebestendigheid vereisen. Deze omvatten matrijzen, modellen en gereedschappen in industrieën zoals ruimtevaart en auto-industrie.

Tegelijkertijd bieden de hoge oppervlaktekwaliteit en uitzonderlijke nauwkeurigheid van de ST 6100 L de mogelijkheid om de serieproductie van industriële operaties efficiënter en kosteneffectiever te maken.

INFINAM® TI 5400 L

De PVC-achtige TI 5400 L maakt vooral indruk met zijn hoogwaardige witte kleur in combinatie met uitstekende detailniveaus en de hoge oppervlaktekwaliteit. Maar het is niet alleen het uiterlijk van dit fotopolymeer dat alles heeft - de eenvoudig te verwerken TI 5400 L heeft ook langdurige thermomechanische prestaties, uitstekende slagvastheid gecombineerd met hoge rek bij breuk en hoge mechanische sterkte.

Het spectrum van toepassingen voor dit materiaal varieert van industriële componenten tot de productie van op maat gemaakte consumptiegoederen. Of het nu gaat om luxe auto's of designerspeelgoed in beperkte oplage, TI 5400 L-resin maakt topdesign en mechanische prestaties mogelijk.

Filament

INFINAM® PEEK 9359

Het INFINAM® PEEK-filament heeft verschillende unieke eigenschappen. Van uitstekende printkwaliteit met hoge precisie en hoge hittebestendigheid tot 250 °C voor langdurige en tot 300 °C voor kortetermijntemperaturen, tot weerstand tegen de meeste organische en anorganische chemicaliën tot uitstekende slijtvastheid. PEEK 9359 is de definitie van hoogwaardig materiaal.

Naast al deze eigenschappen biedt PEEK 9359 ook een uitstekende weerstand tegen gammastraling, is het vlamvertragend met weinig rookontwikkeling en biedt het fantastische golftransmissieprestaties die vergelijkbaar zijn met die van metaal.

De toepassingsgebieden van het INFINAM® PEEK-filament zijn vanwege hun diversiteit onmogelijk samen te vatten. Een bijzondere rol die dit materiaal echter kan spelen, is de vervanging van 3D-geprinte metalen onderdelen. In vergelijking met bijvoorbeeld 3D-geprinte roestvrijstalen componenten zijn PEEK-componenten tot 80% lichter en 30% sterker! Dit in combinatie met de geweldige weerstand tegen hitte en chemicaliën, maakt het gebruik van PEEK 9359 onder andere in de lucht- en ruimtevaartindustrie mogelijk om gewicht en dus ook brandstof te besparen.

Conclusie

Evonik Industries boekt al vooruitgang op het gebied van materiaalontwikkeling voor Additive Manufacturing. Naast de hoogwaardige materialen die ik in deze blogpost heb besproken biedt Evonik ook andere filamenten en enkele polymeerpoeders. Dus elk type 3D-printen kan worden gedekt door de vooruitgang van Evonik.

Toch heeft Evonik nog maar net zijn weg gevonden naar de Additive Manufacturing-technologie, die steeds verder en sneller vooruitgaat. En te oordelen naar de toewijding van het bedrijf om steeds meer hoogwaardige materialen te ontwikkelen, is het onwaarschijnlijk dat de vooruitgang die Evonik boekt op de 3D-printmarkt de komende jaren zal stoppen.

Deze vooruitgang kan nog verder worden gestimuleerd door met ons samen te werken. Door onze diepgaande kennis van technologie en ons toepassingsgerichte procesontwerp kunnen we met Evonik samenwerken om ervoor te zorgen dat we nieuwe toepassingsmogelijkheden voor Additive Manufacturing creëren en altijd het juiste materiaal voor onze klanten vinden.

We zijn enthousiast over alle mogelijkheden die deze samenwerking voor ons en onze klanten zal openen!