Blog

De ultieme gids voor de verschillende harsen beschikbaar voor 3D-printen

Na een kijkje te hebben genomen bij de verschillende soorten materialen die worden gebruikt in het meest voorkomende 3D-printproces, het printen met filamenten, een paar weken geleden, gaan we vandaag kijken naar het oudste 3D-printproces – 3D-printen met hars.

Bij hars-3D-printen wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen vloeibare epoxyacrylaathars gebruikt, en minder vaak siliconen of polyamiden. Deze wordt laag voor laag uitgehard door UV-licht van een laser, scherm of lamp. Deze technologie imponeert onder meer door zijn uitstekende detailniveau, zeer hoge printsnelheden en de mogelijkheid om hoogtransparante onderdelen te printen.

Het aanbod van materialen voor hars-3D-printen is niet zo overweldigend groot als bij 3D-printen met filamenten, maar toch zijn er verschillende eigenschappen waarmee de materialen kunnen worden uitgerust, waar ik in deze blogpost nader op in wil gaan.

De indeling van de verschillende harssoorten zal niet gebaseerd zijn op het materiaal zelf, dus de chemische samenstelling, zoals bij filamenten, maar op de eigenschappen. Ik zal ze indelen in mechanische eigenschappen en geavanceerde eigenschappen, waaronder kenmerken zoals vlamvertraging, transparantie en andere. Als je al bekend bent met mechanische eigenschappen, kun je direct naar de geavanceerde eigenschappen springen via de knop hieronder.

Ga direct naar de geavanceerde eigenschappen!

Mechanische eigenschappen

Mechanische eigenschappen verwijzen naar de reacties van een materiaal op fysieke krachten en spanningen. Dit omvat bijvoorbeeld eigenschappen zoals treksterkte, hardheid, stijfheid, taaiheid, buigsterkte en nog veel meer. We beginnen met de zogenaamde "standaardharsen", vaak ook wel "prototypeharsen" genoemd.

Standaardharsen

De categorie standaardharsen is het grootste type, met een ontelbaar aantal verschillende fabrikanten. Deze brede selectie komt voort uit het feit dat dit type hars ongetwijfeld het meest gebruikt wordt, aangezien standaardharsen bijna uitsluitend in de hobysector worden ingezet en ook in de industrie populair zijn voor bepaalde toepassingen.

Deze brede inzetbaarheid is vooral te danken aan het feit dat standaardharsen op bijna alle vlakken gemiddelde eigenschappen hebben. Matige hardheid, matige sterkte, matige vervormbaarheid – vrijwel alle eigenschappen van dergelijke standaardharsen worden nauwkeurig omschreven door het woord "matig", wat ze tot perfecte allrounders maakt.

Daarnaast zijn dergelijke harsen, met een prijs tussen de 40 en 100 euro per liter, duidelijk de goedkoopste en in tegenstelling tot gespecialiseerde harsen zijn deze materialen zeer eenvoudig en snel te verwerken dankzij goede laaghechting en geringe krimp. Bovendien is het kleuraanbod het grootst bij standaardharsen en is de oppervlaktekwaliteit meestal zeer hoog door de eenvoudige verwerking.

Het grootste voordeel van deze harsen is tegelijkertijd hun grootste nadeel. Standaardharsen kunnen op elk vlak worden overtroffen door gespecialiseerde harsen. Bovendien zijn ze, ondanks hun matige mechanische eigenschappen, niet geschikt voor gebruik in veeleisendere toepassingen, vooral wanneer warmte een rol speelt, aangezien standaardharsen alleen functioneel en structureel stabiel blijven bij temperaturen onder de 50 tot 60 °C.

Het grootste toepassingsgebied voor dergelijke standaardharsen is al verklapt met de alternatieve benaming "prototypehars". Dankzij hun lage prijs en allround eigenschappen zijn ze perfect geschikt voor rapid prototyping van kleine, middelgrote en grote onderdelen en componenten – in alle branches.

Verder omvatten de toepassingsgebieden met name de hobysector, met de productie van decoratieve elementen, figuren en andere merchandise, kleine houders en apparaten, en nog veel meer waar het hart van de hobbyist sneller van gaat kloppen.

Taaie harsen

Harsen met de omschrijving "taai" worden ook veel gebruikt en zijn vooral populair in branches waar onderdelen hoge of herhaalde mechanische belasting moeten kunnen weerstaan.

Taaie harsen zijn, zoals de naam al suggereert, bijzonder indrukwekkend vanwege hun uitstekende taaiheid. Ze zijn uitzonderlijk bestand tegen scheuren of breuken dankzij hun zeer hoge slag- en treksterkte, en bieden een goede balans tussen sterkte en vervormbaarheid.

De oppervlaktekwaliteit van taaie harsen is nog steeds zeer goed, hoewel meestal wat ruwer dan bij standaardharsen, en dankzij hun geringe krimp zijn ze maar iets lastiger te verwerken dan standaardharsen.

Taaie hars vereist echter een langere belichtingstijd, waardoor de printsnelheid iets afneemt. Ook de nabewerkingstijd wordt verlengd door een langere nabehandeling. Last but not least heeft taaie hars een nogal matige stijfheid, waardoor toepassingen waarbij hoge constructiestijfheid vereist is, niet tot de voorkeurstoepassingen van dit type hars behoren.

Gereedschapsproductie daarentegen is wel een van deze voorkeurstoepassingen. Met taaie harsen kunnen op aanvraag duurzame, langdurige gereedschappen, bevestigingsmiddelen, mallen en andere productiehulpmiddelen voor diverse branches worden geproduceerd.

Ook voor functionele prototypes waarmee mechanische belastingen kunnen worden getest, zijn taaie harsen populair. Andere gebieden waarin dit type hars vaak wordt gebruikt, zijn onder meer robuuste behuizingen, mechanische componenten en klikverbindingen.

Stijve harsen

Stijve harsen zijn harsen die imponeren door hun bijzonder hoge stijfheid. Om dit te bereiken, worden vaak glas- of keramiekdeeltjes aan de hars toegevoegd, wat de sterkte en stijfheid verder verhoogt. Er kunnen echter ook veel netwerkvormende verbindingsplaatsen in de monomeren worden ingebouwd, die in uitgeharde toestand een driedimensionaal netwerk vormen, een enorm macromolecuul zogezegd, en zo de stijfheid maximaliseren.

Het belangrijkste voordeel van deze buitengewone stijfheid en sterkte is dat het onderdelen oplevert die zeer dimensiestabiel zijn en sterke externe krachten zoals druk, afschuiving, torsie en meer kunnen weerstaan zonder te vervormen.

Daarnaast bieden stijve harsen een uitstekende oppervlaktekwaliteit, waardoor zelfs de kleinste details perfect worden geaccentueerd. De krimp is zeer gering, wat zorgt voor verhoogde dimensienauwkeurigheid en eenvoudigere verwerking, en met een prijs van 80 tot 160 euro per liter bevinden ze zich in het middensegment.

Door hun uitstekende vormvastheid zijn stijve harsen echter ook relatief bros en hebben ze de neiging te breken of te scheuren bij zeer sterke impacts. Bovendien zijn bepaalde nabewerkingsstappen, zoals slijpen, door de hoge hardheid relatief arbeidsintensief, en vereist de verwerkingsprinter een kalibratie die is afgestemd op stijve harsen om maximale stijfheid te garanderen.

De combinatie van uitstekende oppervlaktekwaliteit en dimensiestabiliteit maakt stijve harsen zeer populair voor allerlei soorten stijve behuizingen. Het hoge detailniveau zorgt ervoor dat kleine details zoals logo's of lettering ook direct tijdens het printproces kunnen worden aangebracht, wat de productie verder stroomlijnt.

Verder worden stijve harsen vaak gebruikt voor de vervaardiging van precisiegereedschappen en andere productiehulpmiddelen die een hoge stijfheid vereisen, functionele prototypes, evenals consumentengoederen zoals keukengerei of decoratieve elementen.

Sterke harsen

Dit type hars is een kruising tussen taaie en stijve harsen en wordt vaak gemengd met vulstoffen zoals glas- of koolstofvezels om optimale hardheid en sterkte te bereiken.

Sterke harsen zijn vooral indrukwekkend vanwege hun zeer hoge mechanische sterkte. Deze harsen zijn ontworpen voor zeer hoge en blijvende belastingen en hebben tegelijkertijd een zekere flexibiliteit om breuk te voorkomen.

Daarnaast zijn sterke harsen minder gevoelig voor broosheid, krimpen zeer weinig of niet tijdens het printproces om maximale precisie mogelijk te maken, en hebben een glad, hoewel iets ruwer oppervlak dan standaardharsen bijvoorbeeld.

De prijs van sterke harsen springt er als eerste uit, met 90 tot 180 euro per liter is deze boven gemiddeld. Daarnaast gaat de nabewerking, dankzij intensieve nabehandeling voor maximale sterkte, gepaard met iets langere productietijden en zijn ook de benodigde belichtingstijden bovengemiddeld.

Vanwege hun buitengewone mechanische sterkte zijn sterke harsen met name gewild voor machineonderdelen zoals tandwielen, katrollen, klemmen, lagerhuizen, beugels of koppelingen, waar hun eigenschappen ideaal voor zijn.

Daarnaast zijn deze harsen ook populair voor gereedschappen en productieapparaten, functionele prototypes, maar ook eindproducten, waaronder constructieonderdelen in de auto-industrie.

Flexibele harsen

Flexibele harsen zijn harsen die bijvoorbeeld met weekmakers zoals ftalaten zijn behandeld om uitstekende flexibiliteit en elasticiteit te garanderen zonder het risico op scheuren.

Natuurlijk scoren dergelijke harsen vooral hoog op het gebied van hun vormbaarheid, of het nu eenvoudig, cyclisch of blijvend is, waarbij ze consequent de respectievelijke vorm die ze hebben aangenomen behouden tot ze door handmatige of mechanische druk terug in hun oorspronkelijke vorm worden geduwd.

Flexibele harsen bieden een zeer glad oppervlak met een zachte textuur, zijn qua prijs vergelijkbaar met stijve harsen in het middensegment met 80 tot 150 euro, hebben een hoge rek bij breuk tot 20% en bieden zeer hoge dimensienauwkeurigheid en precisie in het printproces.

De flexibiliteit van de materialen maakt echter een zorgvuldige kalibratie van het respectievelijke printsysteem essentieel, en de inherente flexibiliteit kan ook de nabehandeling en verdere nabewerkingsstappen bemoeilijken.

Flexibele harsen hebben een breed toepassingsgebied dankzij hun zeer hoge flexibiliteit in combinatie met redelijke dimensiestabiliteit. Met name zijn deze harsen perfect geschikt voor toepassingen met lichte tot matige mechanische belastingen, zoals afdichtingen in voertuigen of klikverbindingen.

Maar flexibele harsen zijn ook een uitstekende keuze voor toepassingen zoals flexibele verpakkingen, hoezen voor elektronische apparaten, clips voor kunststof behuizingen en diverse wearables zoals polsbandjes of beschermingsmiddelen.

Elastische harsen

Wanneer maximale elasticiteit vereist is en onderdelen tegelijkertijd zelfstandig terug moeten veren naar hun oorspronkelijke vorm, is er geen weg om elastische harsen heen, die eveneens met diverse weekmakers worden gemengd.

Deze elasticiteit wordt afgerond met een zeer zachte, rubberachtige oppervlaktetextuur, waardoor onderdelen die met elastische harsen zijn gemaakt niet alleen schitteren door unieke elasticiteit en veerkracht, maar ook door uitstekende optiek en haptiek, en een buitengewone rek bij breuk tot 300%.

Bovendien hebben elastische harsen een uitstekende veerkracht en duurzaamheid en zijn ze meestal zeer slijtvast, waardoor de mechanische eigenschappen van deze materialen gedurende lange tijd behouden blijven.

Naast de voor de hand liggende zwaktes, zoals een gebrek aan sterkte, moet bij het nabehandelen van elastische harsen vooral gelet worden op de ideale duur, aangezien overmatig uitharden hun elastische eigenschappen zou verminderen. Bovendien zijn ze met een prijs van 100 tot 200 euro per liter relatief duur.

De belangrijkste toepassing voor elastische harsen ligt duidelijk in schokabsorberende componenten. Ze worden met name ingezet in de auto-industrie, maar ook in de lucht- en ruimtevaart, voor onderdelen zoals schokdempers, afdichtingen en hoezen.

Daarnaast worden elastische harsen veelvuldig gebruikt in de verpakkingsindustrie, bijvoorbeeld voor beschermende verpakkingen van gevoelige apparaten, in de consumentengoederenindustrie, inclusief smartphonehoesjes en wearables, en ook in de medische technologie, waaronder op maat gemaakte zooltjes.

Geavanceerde eigenschappen

Na het bespreken van de belangrijkste mechanische eigenschappen van de verschillende harssoorten, komen we nu bij de geavanceerde eigenschappen. Deze kunnen worden gecombineerd met de meeste van de eerder genoemde mechanische categorieën en ook met elkaar, waardoor een precieze aanpassing aan uw specifieke vereisten mogelijk is.

Biocompatibele Harsen

De biocompatibiliteitseisen voor een materiaal worden bepaald door het gebruik als medisch hulpmiddel. De MDR (Medical Device Regulation) deelt medische hulpmiddelen in risicoklassen I, IIa, IIb en III in, waarbij het risico voor patiënten, gebruikers en derden toeneemt bij gebruik. In andere regio’s wordt in principe een analoge classificatie gebruikt, maar met andere grenzen en benamingen (bijv. FDA, CFDA, JPAL).

Harsen zijn momenteel alleen beschikbaar in klasse I en II, wat betekent dat ze zijn goedgekeurd voor langdurig contact met de huid, kortdurende penetratie via de mond of neus, en voor implantaten die niet in contact komen met het zenuwstelsel of de bloedsomloop.

Deze biocompatibiliteitsclassificatie zorgt ervoor dat contact met menselijk weefsel geen allergische of afstotingsreacties, ontstekingen, vergiftigingen of andere ernstige bijwerkingen veroorzaakt.

Daarnaast onderscheiden biocompatibele harsen zich in de overgrote meerderheid van de gevallen door zeer gladde en glanzende oppervlakken, wat comfort, hygiëne en een goed uiterlijk garandeert. Ze zijn ook ontworpen voor maximale precisie om een exacte pasvorm voor de betreffende patiënt te waarborgen.

Door de benodigde certificeringen zijn biocompatibele harsen helaas relatief duur, met kosten tussen €150 en €300 per liter, afhankelijk van de toepassing. Bovendien is het niet voldoende om alleen een biocompatibel materiaal te gebruiken – ook de printer, de printomgeving en de nabewerking moeten aan deze biocompatibiliteit voldoen.

Het grootste toepassingsgebied voor biocompatibele harsen is de tandheelkundige industrie. Met deze harsen kunnen verschillende indicaties en toepassingen worden vervaardigd, zoals gebitsprotheses, kronen, demonstratiemodellen, preoperatieve modellen, afdruklepels, diverse soorten spalken en gingivamaskers.

Biocompatibele harsen zijn ook ideaal voor gebruik in medische technologie en laboratoriumapparatuur. Hiermee kunnen snel patiëntspecifieke chirurgische sjablonen, implantaten, protheses, orthopedische hulpmiddelen en meer worden geproduceerd.

Hittebestendige Harsen

Om de hittebestendigheid of de warmtevervormingstemperatuur van harsen en andere kunststoffen te testen, wordt meestal de DIN EN ISO 75-certificering gebruikt. Bij deze test wordt een proefstuk van de desbetreffende hars onder buigbelasting in een oliebad geplaatst, waarvan de temperatuur gelijkmatig met 120 K/h (Kelvin per uur) wordt verhoogd. De temperatuur waarbij het proefstuk een vervorming van 0,2% bereikt, wordt vastgesteld.

Er is geen algemene temperatuurgrens voor de term "hittebestendig" – echter kunnen harsen met deze toevoeging temperaturen tussen 200 en 300 °C weerstaan, waarbij de eerder genoemde polyamide- en siliconenharsen aan de bovenkant van deze schaal worden gebruikt.

Naast hun temperatuurbestendigheid hebben hittebestendige harsen ook uitstekende mechanische sterkte, zodat niet alleen hitte maar ook mechanische belastingen geen probleem vormen. Ook is de verwerkingsprecisie van dergelijke harsen meestal zeer hoog.

Hittebestendige harsen zijn echter niet geschikt voor hoge flexibiliteit. Hoewel er een keuze is tussen gemiddelde, hoge en zeer hoge hardheid, is dit type hars niet geschikt voor toepassingen waar veel buigzaamheid vereist is. Bovendien is de prijs met €150 tot €300 per liter relatief hoog, en kan de nabewerking tijdrovend en arbeidsintensief zijn, vooral bij zeer harde varianten.

Dankzij de uitstekende hittebestendigheid en mechanische sterkte wordt dit type hars veel gebruikt in de auto-industrie en de motorsport. Het kan worden toegepast voor remsysteemcomponenten, cilinderkoppen, uitlaatspruitstukken en constructieonderdelen, waardoor niet alleen hittebestendigheid maar ook lichtgewicht wordt gegarandeerd.

Andere toepassingen zijn onderdelen voor vliegtuigmotoren, hoogwaardig gereedschap, mallen, bevestigingsmiddelen en andere productiehulpmiddelen, evenals hittebestendige coatings voor elektronische componenten.

ESD-veilige Harsen

ESD, kort voor elektrostatische ontlading, is een plotselinge en kortstondige stroom tussen twee objecten met verschillend elektrisch potentiaal. Dergelijke ontladingen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de functionaliteit van componenten of zelfs voor mensenlevens, waardoor bescherming hiertegen essentieel is in kritieke industrieën.

ESD-veilige harsen, waarin geleidende of antistatische additieven zoals koolstof of grafiet zijn toegevoegd, garanderen deze veiligheid. Deze voorkomen óf dat de stroom tussen twee componenten überhaupt opbouwt, óf ze leiden de stroom doelgericht af, zodat belangrijke componenten zelfs in kritieke situaties volledig functioneel blijven.

Dit type hars heeft meestal ook zeer gladde en gelijkmatige oppervlakken om in noodsituaties consistent en veilig stroom te kunnen geleiden, en onderscheidt zich door uitstekende dimensionale nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid, waardoor het ideaal is voor serieproductie.

Vanwege de gemaximaliseerde ESD-bescherming moet dit type hars echter concessies doen aan mechanische en thermische eigenschappen. Ze zijn nooit geschikt voor hoge-temperaturen-toepassingen en hebben een zekere broosheid, wat bij langdurige mechanische belasting tot breuken kan leiden. Met een prijs van €100 tot €250 per liter zijn ze goedkoper dan andere harsen in deze categorie, maar nog steeds aanzienlijk duurder dan standaardharsen.

Het belangrijkste toepassingsgebied voor deze harsen is uiteraard de elektronica-industrie. De ESD-veilige eigenschappen zijn met name gewild voor behuizingen van elektrische apparaten, printplaatomhulsels, gereedschappen voor de productie van halfgeleiderwafers en chips, en verpakkingen.

Maar ook industrieën zoals automotive, lucht- en ruimtevaart, medische technologie en consumentengoederenproductie gebruiken ESD-veilige harsen voor behuizingen, deksels en omhulsels om ESD te voorkomen.

Vlamvertragende Harsen

Om de potentieel verwoestende gevolgen van brand te voorkomen, zijn vlamvertragende harsen met speciale additieven zoals halogeen- of fosforverbindingen ideaal. Er is een aanzienlijk aanbod van harsen die de hoogste classificatie van de UL 94-norm, klasse V-0, hebben behaald en effectief de verspreiding van vlammen kunnen tegengaan.

Deze harsen minimaliseren niet alleen de verspreiding van vlammen, maar maximaliseren ook de ontstekingsweerstand, beperken de warmte-afgifte om smelten van omringende componenten te voorkomen en doven bij de V-0-classificatie zelfs binnen 10 seconden na verwijdering van de brandbron uit, met een nagloeiperiode van maximaal 30 seconden.

Bovendien bieden deze materialen verminderde rook- en giftige gasemissies bij brand, zeer gladde en gedetailleerde oppervlakken en goede mechanische eigenschappen, waaronder hoge sterkte en stijfheid.

Net als bij hittebestendige harsen zijn vlamvertragende harsen niet flexibel verkrijgbaar. Daarnaast is het belangrijk om vlamvertraging niet gelijk te stellen aan hittebestendigheid – vlamvertraging betekent niet noodzakelijk dat een onderdeel niet vervormt bij hoge temperaturen. En zoals bij de meeste andere harsen in deze categorie ligt de prijs in het hogere segment, tussen €150 en €300 per liter.

Vlamvertragende componenten zijn van cruciaal belang in veel industrieën, maar vooral in de lucht- en ruimtevaart, waar een onvoorziene brand niet alleen componenten maar ook mensenlevens in gevaar brengt. In deze sector worden vlamvertragende harsen onder meer gebruikt voor interieurafwerking, constructieonderdelen en motorcomponenten.

Ook in de auto-industrie spelen vlamvertragingsvoorschriften een grote rol, en voldoen FR-harsen aan deze eisen voor diverse toepassingen zoals interieurafwerking, instrumentenpanelen, afdichtingen en covers. Daarnaast spelen deze harsen ook een belangrijke rol in maritieme toepassingen en specifieke consumentengoederen, zoals huishoudelijke apparaten.

Transparante Harsen

In tegenstelling tot filamenten, die maximaal halfdoorlatend zijn, maken bepaalde harsen de productie van hoogtransparante componenten met een lichtdoorlatendheid tot 95% mogelijk.

Deze harsen onderscheiden zich niet alleen door hun transparantie, maar ook door hun uitzonderlijke oppervlaktekwaliteit. Glad, glanzend en met een uitstekende printresolutie voor componenten die niet alleen functioneel zijn, maar er ook geweldig uitzien.

In de meeste gevallen zijn transparante harsen ook zeer krasbestendig en hebben ze een lage vergelingsindex, zelfs bij langdurige blootstelling aan UV-licht, waardoor de lichtdoorlatendheid op lange termijn behouden blijft.

De prijsverschillen voor transparante harsen behoren tot de grootste van alle harssoorten. De prijzen variëren van €40 tot €250 per liter. Dit komt deels doordat transparante harsen ook populair zijn in de hobby-sector – industriële en duurzame transparante harsen kosten vanaf €150 per liter. Daarnaast vereisen transparante harsen een zeer precieze kalibratie van de printer om vervormingen of onduidelijkheden te voorkomen.

Voor veel toepassingen is een hoge lichtdoorlatendheid essentieel. Een toepassing waarin transparante harsen echt uitblinken, is bijvoorbeeld voor lucht- en vloeistofstroommodellen, zoals voor de auto- of chemische industrie. De combinatie van transparantie en de mogelijkheid om eenvoudig interne kanalen te creëren, maakt dit type hars onovertroffen voor dergelijke modellen.

Daarnaast worden transparante harsen vaak gebruikt voor lenzen, prisma’s en andere optische componenten, displays, covers, verpakkingen, decoratieve elementen, merchandise en, in combinatie met biocompatibiliteit, voor toepassingen in de tandheelkunde en medische industrie.

Chemisch bestendige Harsen

Last but not least bekijken we een van de meest veelzijdige harssoorten. Chemisch bestendige harsen worden door toevoeging van speciale vulstoffen of hardeners resistent tegen specifieke chemicaliën, zuren en basen, waarbij de exacte resistentie zeer nauwkeurig kan worden bepaald. Dit verklaart ook de veelzijdigheid van deze categorie.

Deze veelzijdigheid is meteen het grootste voordeel. Er zijn zeer specifieke harsen voor verschillende toepassingen – van resistentie tegen alleen zuren of basen, tot bestendigheid tegen oplosmiddelen, tot hoogresistente harsen die bestand zijn tegen bijna alle anorganische en organische chemicaliën. Hierdoor is voor vrijwel elke toepassing een geschikt materiaal te vinden.

Chemisch bestendige harsen zijn bovendien buitengewoon duurzaam en behouden hun structurele integriteit zelfs na langdurige blootstelling aan agressieve chemicaliën. Ook zijn ze meestal zeer corrosiebestendig en hebben ze vaak uitstekende weerstand tegen weersinvloeden en temperaturen.

Waar chemisch bestendige harsen echter moeten inboeten ten opzichte van andere harsen, is de oppervlaktekwaliteit, die door de toevoeging van vulstoffen wat ruwer is. De prijzen liggen tussen €100 en €300 per liter, afhankelijk van de specifieke resistenties, wat vergelijkbaar is met andere harsen in deze categorie.

De chemische en procesindustrie is uiteraard de grootste afnemer van dit type hars. Binnen deze sector worden deze harsen bijvoorbeeld gebruikt voor containers, tanks, leidingen, kanalen, reactorvoeringen, pompen, kleppen en meer.

Maar ook in andere industrieën en toepassingsgebieden is chemische bestendigheid nodig, en bieden harsen de ideale manier om complexe structuren eenvoudig te creëren. Zo profiteren onder meer de auto-industrie, lucht- en ruimtevaart, milieutechnologie, en voedsel- en drankindustrie hiervan.

Conclusie

Hoewel het algemene aanbod van harsen iets kleiner is dan dat van filamenten, heeft deze blogpost hopelijk duidelijk gemaakt dat er toch voor bijna elke toepassing een hars met geschikte eigenschappen te vinden is.

Ik hoop dat deze blogpost je een overzicht heeft gegeven van de verschillende kenmerken die harsen kunnen hebben en hoe ze van elkaar verschillen.

In een van de volgende blogposts zullen we kijken naar de verschillende soorten polymeerpoeders die worden gebruikt bij 3D-printen, om je te helpen begrijpen welk breed scala aan materialen beschikbaar is.

Bedankt voor het lezen – en tot de volgende blogpost!