Blog

3D printen en de voordelen voor de luchtvaart

Additive manufacturing heeft de afgelopen jaren een blijvende indruk gemaakt op de lucht- en ruimtevaartindustrie. 3D-printen vereenvoudigt de productie van kleine en complexe componenten enorm. Op basis van de door de gebruiker gedefinieerde parameters maakt 3D-printen kostenefficiënte productie van componenten mogelijk.

Tegenwoordig is het mogelijk om lichtgewicht en aerospace-grade vliegtuigonderdelen te produceren uit hoogwaardige thermoplasten die de temperatuur-, chemische en UV-bestendigheid hebben die vereist zijn in de luchtvaartindustrie.

Engineers vertrouwen steeds meer op Additive Manufacturing om hun ideeën sneller te realiseren. De mogelijkheid om modellen en prototypes op locatie en on-demand te produceren, betekent dat testen op componenten veel sneller kunnen worden uitgevoerd, waardoor de productie-efficiëntie wordt gemaximaliseerd. Dit minimaliseert de tijd tussen idee en verwerkelijking, wat kosten bespaart.

Voordelen van Additive Manufacturing voor de luchtvaart

Gewichts-reductie

Industriële 3D-printers kunnen zeer sterke en lichtgewicht constructies produceren, die een gewichtsbesparing van 40–60 % mogelijk maken. Dit zorgt voor lagere kosten, materiaalbesparingen en een lager brandstofverbruik.

Minder losse onderdelen

3D-printen maakt de integratie van componenten met maximale functionaliteit in zo min mogelijk afzonderlijke onderdelen mogelijk. Dit zorgt voor lagere assemblage- en kwaliteitsborgingskosten en het elimineren van zwakke punten die gepaard gaan met het assembleren van veel verschillende componenten.

Flexibiliteit

Door het gereedschaploze productieproces kunnen noodzakelijke productaanpassingen sneller worden doorgevoerd, waardoor fouten sneller kunnen worden verholpen en verbeteringen sneller kunnen worden gerealiseerd. Dit zorgt voor meer flexibiliteit in de productontwikkeling.

Besparing van opslagruimte

Door componenten op afroep te produceren, hoeven reserveonderdelen niet langdurig en kostenintensief te worden opgeslagen, maar kunnen ze eenvoudig in huis met hoge snelheid worden geproduceerd zodra ze nodig zijn. Dit zorgt ervoor dat er minder opslagruimte nodig is en bespaart dus kosten.

Lagere CO2-uitstoot

Lichtere en efficiëntere componenten zoals motoren en turbines kunnen het brandstofverbruik van vliegtuigen enorm verminderen. Dit zorgt voor een lagere CO2-uitstoot en dus minder impact op het milieu.

Kostenbesparingen

Additive Manufacturing levert op veel verschillende gebieden kostenbesparingen op. Snellere productie, minder benodigde opslagruimte, productie zonder gereedschap, meer flexibiliteit en nog veel meer maken 3D-printen tot een garantie voor kostenbesparingen.

Conclusie

3D-printen zorgt voor betere kwaliteit, snellere productie en lagere kosten in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Steeds meer fabrikanten van vliegtuigonderdelen stappen over op additive manufacturing. Een trend die zich in de toekomst vrijwel zeker zal voortzetten!