Technologieën

Kunststof Poeder 3D-Printing

Wat is poeder 3D-Printen?

Bekijk de relevante producten

01 Industriële 3D-Printers

02 Professionele 3D-Printers

Wanneer men denkt aan 3D-printen, wordt meestal als eerste aan een FDM-printer die laag voor laag materiaal extrudeert gedacht. Maar dat is niet de enige manier om iets in 3D te maken. 3D-poederprinten is een ander populair additief productieproces. Hierbij is het printmedium (het verbruiksmateriaal) een polymeerpoeder.

Selective Laser Sintering (SLS) en Binder Jetting (BJ) zijn de twee subgroepen die vallen onder de hoofdgroep poeder-bed printing.

Selective Laser Sintering (SLS)

Bij SLS-printen wordt het poeder in de poeder-feeder van de printer geplaatst en verwarmd tot een temperatuur die net onder het smeltpunt ligt. Wanneer de juiste temperatuur is bereikt, wordt het bouwplatform bedekt met een dunne laag voorverwarmd poeder.

Vervolgens wordt de poederlaag selectief gesinterd met een CO2-laser of IR-laser op de plekken waar dat nodig is. Na het voltooien van de laag gaat het bouwplatform naar beneden en brengt de recoater een nieuwe laag warme poeder aan.

Opnieuw wordt de nieuwe laag met de laser gesinterd.

Dit proces gaat door totdat de opdracht is voltooid.

Binder Jetting (BJ)

De bouwplaat is bedekt met een dun laagje poeder, net als bij andere poederprintprocessen. In plaats van het materiaal door invloed van warmte te versmelten, zoals bij andere processen het geval is, beweegt een printkop over het oppervlak en spuit als het ware een bindmiddel op het poeder. Het poeder stolt daar waar de vloeistof ermee in contact komt. Het bouwplatform beweegt een stap naar beneden telkens als laag voltooid is. Een recoater brengt ondertussen steeds een nieuwe laag poeder aan op het bouwoppervlak en de cyclus herhaalt zich totdat het onderdeel is voltooid.

Complexe vormen mogelijk

Snelle productiemethode

Grote keus aan materialen

Het productieprocess bij Poeder 3D-printing

1. Voorbereiding

In de eerste stap worden de printgegevens voorbereid met geselecteerde CAD- of 3D-printersoftware. De verwerkte gegevens worden vervolgens naar de 3D-printer gestuurd en verwerkt.

2. Materiaal laden

Alvorens de printopdracht kan starten, moet er gezorgd voor voldoende materiaal aanvoer. Het poeder wordt in de machine geladen. Eventueel aanwezige lucht in het poeder wordt verwijderd door dit zachtjes aan te roeren.

3. Printen

In de derde stap gaat de machine daadwerkelijk starten met 3D-printen. Volgens een stappenproces wordt het materiaal d.m.v. een laser aan elkaar gesintert. Dit gebeurt nauwkeurig op de plaatsen van waar het uiteindelijke onderdeel moet worden gevormd.

4. Legen & recycling

Nadat de printopdracht is afgekoeld, wordt het overtollige poeder van de onderdelen gescheiden. Het overtollige poeder wordt dan verwerkt en hergebruikt voor de volgende printopdracht.

5. Zandstralen

Door de onderdelen te zandstralen ontstaat een gelijkmatige en hoogwaardige oppervlaktestructuur en wordt het onderdeel verfijnd. Daarnaast zorgt het zandstralen ervoor dat er geen poeder meer op de onderdelen zit.

6. Verdere Nabewerking

Het eindproduct is klaar en kan eventueel verder worden nabewerkt als een gebruikelijk kunststof onderdeel. Denk aan spuiten, polijsten of impregneren.

Voor- en Nadelen van poeder 3D-printing

  • Geen Support-Structuren nodig
  • Hoog detailniveau
  • Sterk & hittebestendige producten
  • Snel produceren
  • Zuinig in materiaalverbruik
  • Grote keus aan materialen
  • Enigszins ruw oppervlak
  • Geen transparante onderdelen
  • Stoffig poeder proces

Toepassingen

Lucht- en Ruimtevaart

Door componenten met complexe geometrieën te produceren met behulp van het SLS-proces, kan in de lucht- en ruimtevaartsector aanzienlijk op gewicht worden bespaard. Voorbeelden hiervan zijn cabinecomponenten zoals ventilatieroosters, die in kleine series middels SLS-printen worden geproduceerd.

Auto-industrie

In de auto-industrie wordt SLS-printen met name gebruikt voor prototyping. Met deze techniek kunnen prototype voertuigen en pre-serie modellen in de kortst mogelijke tijd geproduceerd worden. In de automotive-industrie worden met SLS-printing zowel exterieur- als interieurcomponenten geproduceerd.

Medische techniek

SLS-printen wordt in zowel aparatenbouw als prothesen en andere medische instrumenten steeds vaker toegepast. Vanwege de relatief geringe oplagen en de eisen omtrent materialen en nauwkeurigheid, is SLS techniek bij uitstek geschikt.

Defensie

Bij de Defensie is er behoefte voor het vervaardigen van on-demand productie van (reparatie)onderdelen, verbetering van producten & uitrusting en het vervangen van onderdelen die niet langer leverbaar zijn. SLS-printen leent zich uitstekend voor deze doeleinden.

Industriële productie

Hoewel 3D-poedertechnologie vooral wordt gebruikt voor professionele rapid prototyping, speelt het ook een steeds grotere rol bij de productie van kleine series en reserveonderdelen. Ook het vervangen van spuitgietdelen behoort tot de mogelijkheden.

Consumentenproducten

Door de lage kosten per onderdeel en de duurzame materialen is SLS 3D printen een economische manier om complexe, op maat gemaakte onderdelen of een serie kleine componenten voor eindproducten te produceren.

Industriële laser sinter systemen

Nexa3D®

QLS 820

De Nexa3D® QLS 820 sinter 3D-printer is een quad-lasersysteem dat ongeëvenaarde productiemogelijkheden en de hoogste doorvoercapaciteit in zijn klasse biedt. Het is ontworpen met het oog op automatisering en schaalbaarheid. Met tot vier keer de doorvoer van conventionele 3D-laser-sinterprinters en andere polymeerpoederbedtechnologieën, stelt de Nexa3D® QLS 820 nieuwe normen voor 3D-printen.

Meer informatie
Nexa3D®

QLS 260

De QLS 260 is een toonaangevende productiviteitsmachine met een toonaangevende cyclustijd van slechts 21 uur en een koelperiode van 2 uur. Vanwege de kleinere bouwkamer kan hij uw dagelijkse doorvoer verbeteren met een enkele CO2-laser van 60 Watt zonder dat een lang koelinterval nodig is. Het werkt goed met een verscheidenheid aan thermoplastische en metalen materialen voor hoge temperaturen, maar presteert ook uitzonderlijk goed met gerecycled afvalpoeder van andere technologieën, zoals multijetfusie.

Meer informatie
Nexa3D®

QLS 236

Het hoge-temperatuur SLS-systeem van Nexa3D kan materialen zoals PA6, PA12 wit, PA11 CF en PA11 ESD verwerken in de printkamer van 230 x 230 x 250 mm. Het lasersintersysteem heeft een open materiaalsysteem en een 60 watt CO² laser.

Meer informatie
Nexa3D®

QLS 230

Het kosteneffectieve SLS-systeem van Nexa3D kan materialen verwerken zoals PA12 White, PA11 CF en PA11 ESD in de bouwomhulling van 230 x 230 x 230 mm. Het lasersintersysteem heeft een open materiaalsysteem en een 30 Watt CO² laser.

Meer informatie
Sinterit

NILS 480

De NILS480 is een nieuwe SLS 3D-printer van industriële kwaliteit met een hoge mate van automatisering en het beste investeringsrendement op de markt voor SLS-technologie. Met Sinterit's uitgebreide keuze aan poeders en een groot bouwvolume, kunt u met de NILS480 innoveren en de grenzen van additieve productie verleggen.

Meer informatie

Professionele laser sinter systemen

Sinterit

Lisa X

De nieuwe Sinterit Lisa X is een snelle, compacte desktop SLS-printer met een groot bouwvolume. Of het nu gaat om prototypes of serieproducties, de compacte Sinterit Lisa X is dé oplossing voor uw bedrijf om dit in-house te produceren. De nieuwe ingebouwde galvo-laser van de Lisa X verhoogd de productiesnelheid waarmee uw modellen worden geproduceerd.

Meer informatie
Sinterit

Lisa Pro

De Sinterit Lisa Pro is de beste manier om de potentie van SLS-printing te ontdekken. De Lisa Pro is zeer geschikt voor prototypes, kleine series, materiaal-onderzoek en interne training van engineers en ontwerpers. Met de Lisa Pro kunnen complexe onderdelen zonder support structuren worden gemaakt m.b.h. SLS-techniek.

Meer informatie
Sinterit

Lisa

De Sinterit Lisa is de meest compacte SLS printer waarmee je in eigen werkomgeving de potentie van SLS-printing kunt ontdekken. Voor diegene zonder grote eisen aan productie, maar wel graag een manier wilt hebben om eenvoudig in-house SLS-producten te maken.

Meer informatie

Advies op maat

Ons team van experts ondersteunt u graag bij de keuze van de juiste 3D-printtechnologie en het juiste 3D-printsysteem.

Ons applicatieteam adviseert u ook bij de materiaalkeuze. Daarnaast bieden wij onder andere kost- en tijdberekeningen en voorbeeldonderdelen. In onze showroom hebben we de mogelijkheid om het project samen met u te valideren!

Ahmed Abo Seada Account Manager