Blog

Productontwikkeling met behulp van 3D-printen

Productontwikkeling is van onschatbare waarde in de levenscyclus van elk product. Prototyping, testen, innoveren en debuggen zijn essentieel om het juiste product voor de juiste markt te creëren.

3D-printen is de perfecte keuze in deze fase van de productlevenscyclus. Door snel en kosteneffectief functionele prototypen te produceren, biedt 3D-printen de mogelijkheid om het ontwerp- en ontwikkelingsproces te stroomlijnen. Als gevolg hiervan helpt het bij het creëren van producten met hogere normen, terwijl de productiviteit en winstgevendheid worden gemaximaliseerd.

Of het nu gaat om snelheid, realisme of duurzaamheid, 3D-printen heeft de manier veranderd waarop producten efficiënt worden gefabriceerd en geperfectioneerd.

Voordelen van Additive Manufacturing voor productontwikkeling

Verbetering van de workflow

De mogelijkheid om conceptueel ontwerp, prototyping en zelfs tooling in eigen huis te brengen, stroomlijnt de typische productontwikkelingsworkflow drastisch. Het zorgt voor zowel een beter ontwerp en testen van eigenschappen als een hogere snelheid. Geen lange transportroutes en levertijden meer en geen afhankelijkheden meer op externe fabrikanten, dankzij de technologie van 3D-printen!

Kostenbesparing

De kostenefficiëntie van Additive Manufacturing is een van de grootste voordelen. Met traditionele opties of het uitbesteden van het maken van modellen, prototypes en verschillende productvariaties kunnen de kosten snel oplopen. De 3D-printer kan in het begin een kostbare investering zijn. Met de mogelijkheid om tot 70% van de productiekosten te besparen, is de investering in een mum van tijd terugverdiend!

Meer vrijheid

Door lagere kosten en minder productietijd zijn er meer ontwerpmogelijkheden. Hierdoor kunnen ontwerpers in dezelfde tijd meerdere variaties maken, er tests en correcties op uitvoeren en uiteindelijk de beste van deze variaties kiezen. 3D-printen biedt de mogelijkheid om meer ontwerpvrijheid te hebben, meer tijd voor uitgebreid testen en meer kansen om creativiteit in te zetten!

Conclusie

3D-printen is een van de beste tools voor productontwikkeling. Het opent een wereld van mogelijkheden voor het bouwen van conceptmodellen en functionele prototypen, vermindert kosten en wachttijden en stelt ontwerpers in staat om betere oplossingen te vinden en hun ontwerpen in realtime te testen!