POC

Prototypen

Traditionele prototypingmethoden, zoals handmatige modellering of CNC-bewerking, kunnen tijdrovend en arbeidsintensief zijn, wat leidt tot vertragingen in productontwikkelingscycli. De complexiteit van het handmatig creëren van ingewikkelde geometrieën of gedetailleerde prototypes kan beperkingen opleggen aan de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de uiteindelijke representatie. 3D-printen, ook bekend als additieve productie, is nu een cruciaal onderdeel geworden van het prototypingproces en biedt ongeëvenaarde voordelen op het gebied van snelheid, kosteneffectiviteit en ontwerpvrijheid.
Managing Director Tobias Röcker

Wat is prototyping?

Prototyping omvat het creëren van een voorlopige versie van een product, systeem, of concept om het ontwerp, de functionaliteit, en de levensvatbaarheid ervan te evalueren. Deze prototypes kunnen fysieke of virtuele modellen zijn die het beoogde eindproduct representeren. Het hoofddoel van prototyping is het verkrijgen van feedback, het identificeren van mogelijke ontwerpfouten, en het valideren van concepten in een vroeg stadium van ontwikkeling. Dit stelt ontwerpers, ingenieurs, en stakeholders in staat om de functionaliteit en prestaties te beoordelen voordat ze grote investeringen doen in productie, waardoor risico's worden verminderd en het uiteindelijke ontwerp wordt geoptimaliseerd door iteratieve tests en verfijningen. Prototyping is een cruciale stap in het productontwikkelingsproces in alle sectoren, waarbij ideeën worden verkend en tegelijkertijd wordt verzekerd dat het eindproduct voldoet aan de gewenste specificaties en gebruikersverwachtingen.

Welke belangrijke kenmerken moeten prototypes hebben?

Trouw aan het origineel

Om iteratieprocessen te verkorten en potentiële ontwerpfouten correct te identificeren, is maximale trouw aan het oorspronkelijke ontwerp essentieel. Deze trouw aan het origineel maakt het nauwkeurig testen van vorm, pasvorm en functionaliteit mogelijk, wat resulteert in een effectievere validatie van het prototype.

Iteratief en aanpasbaar

Prototypes moeten iteratieve ontwerpprocessen faciliteren, waardoor snelle veranderingen en updates mogelijk zijn op basis van feedback. Aanpasbaarheid is van cruciaal belang voor het accommoderen van ontwerpwijzigingen en -revisies tijdens de prototypefase.

Materiële geschiktheid

De materialen die in prototypes worden gebruikt, moeten zorgvuldig worden geselecteerd. Het moet consistent zijn met de beoogde productiematerialen om de fysieke eigenschappen van het eindproduct nauwkeurig te imiteren. Deze overweging is vooral relevant voor functioneel testen en validatie.

Kosteneffectief en tijdbesparend

Prototypingtechnieken moeten een optimale balans vinden tussen kostenefficiëntie en tijdefficiëntie. Rapid prototyping-strategieën dienen om tijd en kosten te verminderen en stellen ontwerpers in staat snel te optimaliseren in meerdere iteraties zonder aanzienlijke financiële of tijdinvesteringen.

Gebruiksgericht

Prototypes leggen de basis voor een perfect eindproduct. Daarom moet de eindgebruiker centraal staan in deze eerste stap van de productontwikkelingscyclus. Prototypes zijn het ideale middel om knelpunten op het gebied van de gebruiksvriendelijkheid in een vroeg stadium te signaleren.

Overwegingen bij schaalbaarheid

Snelle schaalbaarheid is essentieel voor serieproductie. Om in een vroeg stadium op veranderende marktomstandigheden te kunnen reageren, is intensieve validatie van de schaalbaarheid al in de prototypingfase noodzakelijk om potentiële hindernissen en knelpunten in een vroeg stadium te identificeren.

Wat zijn de voordelen van 3D-geprinte prototypes?

Snelle iteratie en ontwerpoptimalisatie

Een van de belangrijkste voordelen van 3D-printen bij het maken van prototypes is het vermogen om snelle iteratie en ontwerpoptimalisatie mogelijk te maken. Traditionele prototypingbenaderingen kunnen langdurige en arbeidsintensieve processen vereisen, waardoor het moeilijk wordt om ontwerpwijzigingen snel door te voeren. Met 3D-printen kunnen ontwerpers en ingenieurs snel prototypes maken en verschillende variaties doorlopen. Deze iteratieve ontwerpaanpak helpt productontwikkelingsprocessen te verbeteren en de time-to-market te verkorten.

Kosteneffectiviteit en materiaaloptimalisatie

3D-printen optimaliseert het materiaalgebruik door middel van een laag-voor-laag additief productieproces, wat resulteert in minder afval dan subtractieve processen. Dit maakt het maken van prototypen niet alleen betaalbaarder, maar maakt ook onderzoek naar verschillende materialen mogelijk zonder grote financiële kosten. Het vermogen om prototypes met gespecificeerde materiaalkwaliteiten te construeren helpt om een exactere weergave van het eindproduct te geven, wat helpt bij het functioneel testen en valideren.

Complexe geometrie en ingewikkelde details

Traditionele prototypemethoden kunnen moeite hebben om de precieze kenmerken en ingewikkelde geometrie weer te geven die je in moderne productideeën aantreft. 3D-printen blinkt uit op dit gebied, waardoor prototypes met opmerkelijke precisie kunnen worden vervaardigd. Van ingewikkelde architectonische modellen tot complexe mechanische onderdelen: 3D-printen stelt ontwerpers in staat ingewikkelde computerconcepten nauwkeurig om te zetten in tastbare prototypes, waardoor een nauwere afstemming van de virtuele en fysieke wereld mogelijk wordt.

Wat zijn de industriële toepassingen van 3D-geprinte prototypes?

Techniek en productontwerp

Ontwerpers kunnen digitale ontwerpen snel omzetten in fysieke prototypes, waardoor vorm, pasvorm en functie praktisch kunnen worden getest. Dit is vooral handig bij de ontwikkeling van consumptiegoederen, productie en nieuwe gadgets, waarbij fysieke kenmerken cruciaal zijn voor succes.

Medische prototypes

Op maat gemaakte implantaten, patiëntspecifieke anatomische modellen en medische apparaten kunnen snel worden geprototypeerd, waardoor chirurgen en medisch personeel een fysieke representatie krijgen voor pre-operatieve planning en training. Het vermogen om complexe, patiëntspecifieke modellen te ontwikkelen draagt bij aan de vooruitgang in gepersonaliseerde behandeling.

Prototyping van auto's

Automobielbedrijven gebruiken 3D-printen om een verscheidenheid aan componenten te prototypen, variërend van ingewikkelde motoronderdelen tot volledige voertuigmodellen. Prototyping met 3D-printen maakt het testen van ontwerpconcepten mogelijk, waardoor wordt gegarandeerd dat componenten feilloos passen en voldoen aan prestatienormen vóór massaproductie. Deze iteratieve techniek helpt auto-ontwerpen te verfijnen en de algehele efficiëntie te verhogen.

Prototyping van de ruimtevaart

In de lucht- en ruimtevaart, waar precisie en lichtgewicht componenten cruciaal zijn, wordt 3D-printen veel gebruikt voor prototyping. De technologie maakt de fabricage van gecompliceerde en lichtgewicht componenten mogelijk, wat helpt bij de ontwikkeling en het testen van vliegtuigonderdelen, voortstuwingssystemen en satellietcomponenten.

Welke materialen raden we aan voor prototyping met 3D-printen?

Somos® WaterShed® XC 11122 van Stratasys® - Geprint op de Stratasys® Neo®800

Somos® WaterShed® XC 11122 is een populaire resin onder fabrikanten vanwege de ABS- en PBT-achtige eigenschappen voor stereolithografietechnologie. Somos® WaterShed® biedt gedetailleerde onderdelen met een hoge helderheid en waterbestendigheid, waardoor ze onder andere ideaal zijn voor prototyping.

De robuuste, heldere onderdelen hebben het uiterlijk en gevoel van vervaardigd plastic, met een gladde afwerking die het testen versnelt.

De Stratasys® Neo®800 is ideaal voor degenen die high-definition prototypes nodig hebben voor hun toepassingen. Als u de Neo®800 gebruikt om de Somos® WaterShed® XC 11122 te printen, kunt u snel SD- of HD-prototypes produceren met een fijne resolutie en ingewikkelde, kleine details.

Stratasys®

Neo®800

Photopolymeer

Stratasys® Somos® Watershed XC 11122

Eric Meinzer Productie Manager

Laat uw componenten nu 3D printen! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts!

Somos® WaterShed® Black van Stratasys® - Geprint op de Stratasys® Neo®800

Somos® WaterShed® Black, een resin voor stereolithografie, heeft dezelfde eigenschappen en verwerking als Somos® WaterShed® XC 11122. Het maakt harde, sterke onderdelen in echt zwart, zonder dat je hoeft te schilderen.

De vernieuwde formule van Somos® WaterShed® Black maakt het tot wel 50% sneller te verwerken dan vergelijkbare zwarte SL-materialen. Hierdoor is er minder nabewerking nodig en krijg je een meer gelijkmatige verwerking in de tijd. Somos® WaterShed® Black is ook uitstekend bestand tegen vocht en chemicaliën, wat het ideaal maakt voor onder andere prototyping.

De Stratasys® Neo®800 is perfect voor wie grote, hoogwaardige prototypes nodig heeft voor hun projecten. Als je deze machine gebruikt om de Somos® WaterShed® Black van Stratasys® te printen, kun je snel grote prototypes op SD- en HD-niveau produceren, met fijne details en complexe structuren.

Stratasys®

Neo®800

Photopolymeer

Stratasys® Somos® WaterShed Black

Eric Meinzer Productie Manager

Laat uw componenten nu 3D printen! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts!

PTG PA12 van ProductionToGo - Geprint op de Nexa3D® QLS 820

PTG PA12 is een hoogwaardig polymeer dat uitblinkt in nauwkeurigheid en oppervlaktekwaliteit. Het heeft bovendien sterke mechanische eigenschappen en is bestand tegen verschillende chemicaliën.

Dit materiaal, PTG PA12, is geschikt voor zowel prototyping als voor tijdelijk fysiek contact met medische hulpmiddelen.

Met diverse printers, waaronder de poeder 3D-printers van Nexa3D® zoals de QLS 230, QLS 236, QLS 260, QLS 820, en de Stratasys® H350, kan dit materiaal nauwkeurig worden geprint zonder ondersteuningsmateriaal. Dit maakt het mogelijk om prototypes te maken met complexe structuren.

Nexa3D®

QLS 820

Nexa3D®

QLS 260

Nexa3D®

QLS 236

Nexa3D®

QLS 230

Polymeer Poeder

PTG PA12w

Polymeer Poeder

PTG PA12b

Eric Meinzer Productie Manager

Laat uw componenten nu 3D printen! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts!

INFINAM® RG 3101 L van Evonik - Geprint op de Nexa3D® XiP Pro

INFINAM® RG 3101 L is een zwart, vloeibaar photopolymeer dat snel uithardt en gemakkelijk te hanteren is. Dit gebruiksklare materiaal combineert uitstekende slagvastheid met hoge temperatuurbestendigheid en behoudt zijn sterke prestaties over lange tijd.

Dit photopolymeer kan weerstand bieden aan sterke krachten vanwege zijn hoge breeksterkte. Het kan traditionele technische kunststoffen vervangen en is ideaal voor prototyping.

De XiP Pro-printer van Nexa3D® is een van de ultrasnelle resin-3D-printers die het beste werkt met de INFINAM® RG 3101 L materiaal. Dankzij de unieke LSPc®-technologie van Nexa3D® kunnen modellen en prototypes met hoge resolutie binnen enkele uren worden vervaardigd.

Nexa3D®

XiP Pro

Photopolymeer

Evonik INFINAM® RG 3101 L

Eric Meinzer Productie Manager

Laat uw componenten nu 3D printen! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts!

xABS3843 Zwart van Nexa3D® - Geprint op de Nexa3D® XiP Pro

Nexa3D 3843-xABS Black is een hoogwaardig materiaal met een hoge modulus, uitstekende buig- en trekeigenschappen, en een redelijk hoge rekbaarheid. Dankzij zijn sterke groene sterkte en lage warmteafbuigings-temperatuur kan Nexa3D 3843-xABS Black efficiënt worden geprint en is het geschikt voor een breed scala aan toepassingen.

Na een evaluatie van 800 uur onder QUV externe weersomstandigheden (ASTM G-154), vertoonde Nexa3D 3843-xABS Black een verandering van minder dan 15% in trek- en IZOD-impacteigenschappen. De XiP Pro printer van Nexa3D® is speciaal ontworpen voor de 3843-xABS Black resin, een van de ultrasnelle resin 3D-printers. Door de unieke LSPc®-technologie van Nexa3D® kunnen onderdelen met hoge resolutie binnen enkele uren worden geproduceerd.

Nexa3D®

XiP Pro

Photopolymeer

Nexa3D® 3843-xABS Black

Photopolymeer

LOCTITE 3D 3843 HDT60 High Toughness

Eric Meinzer Productie Manager

Laat uw componenten nu 3D printen! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts!

ABS-M30 van Stratasys® - Geprint op de Stratasys® F770

ABS-M30 brengt de bekende eigenschappen en veelzijdigheid van ABS (acrylonitril-butadieen-styreen) naar het assortiment van 3D-geprinte kunststoffen met FDM-technologie. Het is een uitmuntend materiaal voor diverse toepassingen, waaronder vorm- en pasvormtesten en functioneel prototyping.

Met zijn sterke en taaiheid behoudt ABS-M30 zijn lichtheid en robuustheid, wat het tot de optimale keuze maakt voor algemene 3D-printtoepassingen vanwege zijn gebruiksgemak en kosteneffectiviteit.

De F770 FDM 3D-printer biedt een van de grootste printvolumes onder de Stratasys® FDM-systemen. In combinatie met het ABS-M30-filament van Stratasys® stelt deze printer u in staat om enorme onderdelen te produceren of uitgebreide collecties kleinere onderdelen te maken, allemaal volgens uw specifieke vereisten.

Filament

Stratasys® ABS-M30

Eric Meinzer Productie Manager

Laat uw componenten nu 3D printen! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts!

ASA van Stratasys® - Geprint op de Stratasys® F770

ASA-filament (acrylonitril-styreenacrylaat) is de ultieme thermoplastische keuze voor al uw 3D-printbehoeften, geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Met dezelfde chemische samenstelling als ABS-kunststof, biedt ASA drie voordelen: verbeterde mechanische eigenschappen, verhoogde esthetiek en UV-bestendigheid.

Met beschikbaarheid in tien kleuren, meer dan enig ander FDM-materiaal, is ASA ideaal voor zowel eindproducten als prototyping, naast vele andere toepassingen.

De F770 FDM 3D-printer biedt een van de grootste printvolumes van alle Stratasys FDM-systemen. In combinatie met Stratasys® ASA-filament kunt u met deze printer grote onderdelen of uitgebreide collecties kleinere onderdelen vervaardigen die voldoen aan uw specifieke eisen.

Filament

Stratasys® ASA

Eric Meinzer Productie Manager

Laat uw componenten nu 3D printen! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts!