Groot

Groot formaat

De productie van grote onderdelen heeft altijd met een aantal moeilijkheden te maken gehad, waaronder complexiteit, materiaalverspilling, tijd, kosten, snelheid van productontwikkeling en lichtgewicht constructie. Hoe groter het onderdeel, hoe groter het probleem. Traditioneel wordt 3D-printen gebruikt voor kleinschalige prototypes en componenten. Echter, vooruitgang op het gebied van printerontwerp, materiaaleigenschappen en procesoptimalisatie heeft nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor grootschalige toepassingen.
Managing Director Tobias Röcker

Wat zijn grote componenten bij 3D-printen?

In de context van 3D-printen verwijst de term "grootschalig" vaak naar objecten of onderdelen die groter zijn dan het standaard bouwvolume van conventionele desktop 3D-printers. De definitie van "groot" hangt af van de gebruikte 3D-printtechnologie en de mogelijkheden van de printer. Desktopprinters hebben doorgaans een bouwvolume variërend van enkele liters tot honderd liter. Voor zeer grote onderdelen zijn printers met een veel groter bouwvolume vereist.

Welke kenmerken maken een component groot?

Bouwvolume

Het bouwvolume ligt boven de standaard 300x300x300 mm van desktop 3D-printers en wordt bepaald door hun fysieke afmetingen.

Printen in één keer

Er is minimaal tot geen noodzaak voor de montage van meerdere kleinere onderdelen om een ​​groter/laatste onderdeel te creëren.

Structurele elementen

Grote componenten omvatten normaal gesproken structurele elementen zoals balken, steunen of frames die bijdragen aan de algehele stabiliteit en functionaliteit van het geprinte object.

Toepassingsspecifieke criteria

In sommige gevallen kan een groot onderdeel in een ander relatief klein zijn. Een groot onderdeel van een medische apparatuur kan bijvoorbeeld groter zijn dan een auto-onderdeel.

Wat zijn de voordelen van het 3D-printen van grote componenten?

Kosteneffectiviteit en materiaaloptimalisatie

3D-printen voor grootschalige toepassingen biedt aanzienlijke economische voordelen, vooral op het gebied van materiaalgebruik. Traditionele subtractieve productiemethoden produceren vaak aanzienlijk afval, terwijl 3D-printen nauwkeurig laag voor laag bouwen mogelijk maakt, waardoor materiaalverspilling wordt verminderd en de hulpbronnenefficiëntie wordt geoptimaliseerd.

Ontwerpvrijheid en complexiteit

De intrinsieke flexibiliteit van 3D-printen stelt ontwerpers in staat geavanceerde en gecompliceerde geometrieën te bouwen die voorheen moeilijk of onmogelijk te produceren waren met behulp van traditionele productieprocessen. Deze ontwerpvrijheid komt ten goede aan grootschalige toepassingen, zoals architecturale gebouwen of artistieke tentoonstellingen, waardoor unieke en visueel aantrekkelijke producten kunnen worden gecreëerd.

Rapid Prototyping en iteratie

Grootformaat 3D-printen maakt snelle prototyping en korte iteratiecycli mogelijk, waardoor ontwerpers en ingenieurs hun ideeën snel kunnen visualiseren en verbeteren. Deze snellere ontwerpcyclus is vooral nuttig in sectoren zoals de architectuur, waar korte iteraties kunnen leiden tot meer geavanceerde en geoptimaliseerde structuren.

Wat zijn de toepassingen van het 3D-printen van grote componenten?

Prototyping en productie van voertuigonderdelen

Dankzij grootschalig 3D-printen kunnen autofabrikanten snel voertuigcomponenten zoals carrosseriepanelen, interieurcomponenten en exterieurkenmerken bouwen, prototypen en herhalen. Dit versnelt de ontwerp-, test- en productieprocessen voor nieuwe automodellen.

Het aanpakken van de lucht- en ruimtevaartindustrie

Grootschalig 3D-printen wordt gebruikt om structurele componenten voor vliegtuigen te vervaardigen, zoals vleugels, rompsecties en staartsecties; complexe en krachtige motorcomponenten, waaronder turbinebladen, brandstofsproeiers en verbrandingskamers; grootschalige gereedschappen en armaturen, onderdelen van ruimtevaartuigen, interieurs, UAV's en zelfs warmtewisselaars en thermische beheersystemen. Deze technologie maakt het mogelijk om lichtgewicht maar toch sterke onderdelen te creëren met ingewikkelde geometrieën die lastig te produceren zijn met traditionele methoden.

Industriële vereisten

Grootformaat 3D-printen in industriële toepassingen zorgt voor een revolutie in de productie door aangepaste gereedschappen, de productie van grote machineonderdelen en het versnellen van prototypingprocessen mogelijk te maken. De technologie vindt uiteenlopende toepassingen, waaronder het maken van architectonische modellen, het produceren van componenten voor de olie- en gassector en het fabriceren van grootschalige artistieke installaties. De impact ervan strekt zich uit tot de energiesector, de bouwsector en de productie van consumptiegoederen, en toont de veelzijdigheid en het transformatieve potentieel van grootformaat 3D-printen in verschillende industriële domeinen.

Welke materialen raden wij aan voor grootformaat 3D-printen?

Somos® WaterShed® XC 11122 van Stratasys® - Geprint op de Stratasys® Neo®800

Somos® WaterShed® XC 11122 is een populaire hars onder ontwerpers vanwege de ABS- en PBT-achtige eigenschappen voor stereolithografietechnologie. Somos® WaterShed® biedt gedetailleerde onderdelen met een hoge helderheid en waterbestendigheid, waardoor ze ideaal zijn voor vloeistofstroommonitoring.

De robuuste, heldere onderdelen hebben het uiterlijk en gevoel van vervaardigd plastic, met een gladde afwerking die het testen versnelt. Het materiaal is duurzaam genoeg om strenge windtunneltests te doorstaan, waardoor het een uitstekend alternatief is voor de auto- en ruimtevaartindustrie.

De Stratasys® Neo®800 is ideaal voor degenen die high-definition onderdelen nodig hebben voor hun toepassingen. Als u de Neo®800 gebruikt om de Somos® WaterShed® XC 11122 te printen, kunt u snel heldere SD-onderdelen produceren of heldere HD-onderdelen produceren met een fijne resolutie en ingewikkelde, kleine details.

Stratasys®

Neo®800

Photopolymeer

Stratasys® Somos® Watershed XC 11122

Eric Meinzer Productie Manager

Laat uw componenten nu 3D printen! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts!

Somos® WaterShed® Black van Stratasys® - Geprint op de Stratasys® Neo®800

Somos® WaterShed® Black, een stereolithografiehars, heeft identieke kwaliteiten en verwerking als Somos® WaterShed® XC 11122. Het produceert harde, duurzame onderdelen in een echt zwarte kleur zonder te schilderen.

De verbeterde formulering van Somos® WaterShed® Black zorgt voor een tot 50% snellere verwerking dan concurrerende zwarte SL-materialen, waardoor minder afwerking nodig is en in de loop van de tijd een meer uniforme verwerking ontstaat. Somos® WaterShed® Black heeft bovendien een uitstekende vocht- en chemische bestendigheid.

De Stratasys® Neo®800 is ideaal voor degenen die grote high-definition onderdelen nodig hebben voor hun toepassingen. Door een dergelijke machine te gebruiken om de Somos® WaterShed® Black van Stratasys® te printen, kunt u snel SD-onderdelen op groot formaat of HD-onderdelen op groot formaat produceren met een fijne resolutie en ingewikkelde, kleine details.

Stratasys®

Neo®800

Photopolymeer

Stratasys® Somos® WaterShed Black

Eric Meinzer Productie Manager

Laat uw componenten nu 3D printen! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts!

Somos® PerFORM™ van Stratasys® - Geprint op de Stratasys® Neo®800

Somos® PerFORM™ is de hars bij uitstek voor composietonderdelen die sterk, stijf en bestand moeten zijn tegen hoge temperaturen. Somos® PerFORM™ is het geschikte materiaal voor een breed scala aan toepassingen, waaronder gereedschap, windtunneltesten, testen bij hoge temperaturen, elektrische behuizingen en autobehuizingen, vanwege de superieure hittetolerantie, detailresolutie en stijfheid.

Onderdelen gemaakt met Somos PerFORM™ hebben de laagste viscositeit van elk composiet stereolithografiemateriaal, waardoor ze sneller te bouwen zijn, gemakkelijker na te bewerken, superieur zijn in zijwandkwaliteit en een ongeëvenaarde detailresolutie bieden. Somos® PerFORM™ is een keramisch materiaal met extreem hoge hittetolerantie en stijfheid.

De Stratasys® Neo®800 is ontworpen met de klant in gedachten voor betrouwbaar SLA 3D-printen volgens de gouden standaard. Met behulp van de Somos® PerFORM™ produceert u maatvaste onderdelen met uitzonderlijke zijwanden en scherpe functieresolutie, wat resulteert in een reductie van 50% in de afwerkingstijd.

Stratasys®

Neo®800

Photopolymeer

Stratasys® Somos® PerFORM

Eric Meinzer Productie Manager

Laat uw componenten nu 3D printen! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts!

INFINAM® ST 6100 L van Evonik - Geprint op de Stratasys® Neo®800

Dit hoogwaardige materiaal is speciaal ontwikkeld voor polymerisatietechnologieën zoals SLA (stereolithografie) of DLP (digitale lichtverwerking) en ontsluit het potentieel van grootschalige additieve productie.

INFINAM® ST 6100 L zet nieuwe normen in de categorie fotopolymeerharsen met hoge sterkte met een gecombineerde treksterkte van 89 MPa, buigspanning van 145 MPa en HDT van 120 °C, waardoor de materiaalkloof in photopolymeren met ultrahoge sterkte wordt gedicht.

De Stratasys® Neo®800 is ontwikkeld met de consument in gedachten en biedt betrouwbaar SLA 3D-printen volgens de gouden standaard. Het open materiaal van de 3D-printer en de mogelijkheid om te printen met de INFINAM® ST 6100 L maken de fabricage mogelijk van dimensionaal nauwkeurige componenten met uitstekende zijwanden en fijne functieresolutie, wat leidt tot een reductie van 50% in de afwerkingstijd.

Stratasys®

Neo®800

Photopolymeer

Evonik INFINAM® ST 6100 L

Eric Meinzer Productie Manager

Laat uw componenten nu 3D printen! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts!

ABS-M30 van Stratasys® - Geprint op de Stratasys® F770

ABS-M30 introduceert de bekendheid en veelzijdigheid van ABS (acrylonitril-butadieen-styreen) in het FDM-assortiment van 3D-geprinte kunststoffen. Het is een uitstekend materiaal voor vorm- en pasvormtests, functioneel prototypen en andere 3D-printtoepassingen.

ABS-M30 onderscheidt zich door zijn sterkte en taaiheid, terwijl het toch licht en robuust blijft. ABS-M30 is de beste keuze voor algemeen 3D-printen vanwege de bruikbaarheid en kosteneffectiviteit.

De F770 FDM 3D-printer heeft een van de grootste printvolumes onder de Stratasys® FDM-systemen. Met deze printer, gecombineerd met het ABS-M30-filament van Stratasys®, kunt u enorme onderdelen of enorme collecties kleinere onderdelen maken die aan uw vereisten voldoen.

Filament

Stratasys® ABS-M30

Eric Meinzer Productie Manager

Laat uw componenten nu 3D printen! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts!

ASA van Stratasys® - Geprint op de Stratasys® F770

ASA-filament (acrylonitril-styreenacrylaat) is het ideale thermoplastische materiaal voor 3D-printen voor allerlei doeleinden, geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Het heeft dezelfde chemische samenstelling als ABS-kunststof, maar biedt drie voordelen: grotere mechanische eigenschappen, een hogere esthetiek en UV-bestendigheid.

Bovendien is ASA-materiaal verkrijgbaar in tien kleuren, meer dan enig ander FDM-materiaal.

De F770 FDM 3D-printer biedt een van de grootste printvolumes van alle Stratasys FDM-systemen. In combinatie met Stratasys® ASA-filament kunt u met deze printer grote onderdelen of uitgebreide collecties kleinere onderdelen vervaardigen die aan uw specifieke eisen voldoen.

Filament

Stratasys® ASA

Eric Meinzer Productie Manager

Laat uw componenten nu 3D printen! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts!

ULTEM™ AM9085 van Stratasys® - Geprint op de Stratasys® Fortus® 450mc

ULTEM™ AM9085-filament is een hoogwaardige thermoplast met uitzonderlijke fysieke en mechanische eigenschappen, ideaal voor veeleisende en gespecialiseerde toepassingen die gebruikmaken van FDM-technologie. Het is een van de sterkste Stratasys® FDM-materialen en de hoge sterkte-gewichtsverhouding maakt het ideaal voor toepassingen met hoge sterkte en laag gewicht.

ULTEM™ AM9085-filament biedt een sterke slagvastheid, uitstekende chemische tolerantie en voldoet aan de normen van de transportindustrie voor vlammen, rook en toxiciteit.

De Fortus® 450mc levert nauwkeurige, betrouwbare prestaties, waardoor u een revolutie kunt teweegbrengen in de toeleveringsketens, de productie kunt versnellen en productiekosten kunt besparen. De bewezen betrouwbaarheid en het vermogen om ULTEM™ AM9085 te gebruiken maken het tot een vertrouwde 3D-printoplossing voor fabrikanten in de lucht- en ruimtevaart-, automobiel-, spoorweg-, olie- en gas- en commerciële productenindustrie.

Filament

Stratasys® ULTEM AM9085

Eric Meinzer Productie Manager

Laat uw componenten nu 3D printen! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts!

PTG PA12 van ProductionToGo - Geprint op diverse machines

PTG PA12 is een hoogwaardig polymeer met superieure detailfijnheid en oppervlakteresolutie. Het heeft ook uitstekende mechanische eigenschappen en weerstand tegen een verscheidenheid aan chemicaliën.

PTG PA12 is aanpasbaar en beschikt over uitstekende eigenschappen voor functionele prototypes, individuele componenten en serieproductie.

Een verscheidenheid aan printers, waaronder de QLS 230, QLS 236, QLS 260, QLS 820 en de Stratasys® H350 van Nexa3D®, kan dit materiaal met precisie printen zonder het gebruik van ondersteuning, waardoor u ingewikkelde structuren kunt ontwerpen.

Nexa3D®

QLS 820

Nexa3D®

QLS 260

Nexa3D®

QLS 236

Nexa3D®

QLS 230

Polymeer Poeder

PTG PA12w

Polymeer Poeder

PTG PA12b

Eric Meinzer Productie Manager

Laat uw componenten nu 3D printen! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts!

INFINAM® PEEK van Evonik - Geprint op de Roboze ARGO 500

Een van de onderscheidende kenmerken van het INFINAM® PEEK-filament is de grote temperatuurbestendigheid, waardoor het ideaal is voor het printen van artikelen die extreme temperaturen moeten doorstaan.

Met een glasovergangstemperatuur van 152 °C kan dit materiaal langdurige temperaturen tot 250 °C en kortetermijntemperaturen tot 300 °C verdragen, waardoor onderdelen kunnen worden vervaardigd die geschikt zijn voor gebruik in vijandige omgevingen. PEEK-filament is ook extreem resistent tegen de meeste organische en anorganische verbindingen en lost alleen op in intens zwavelzuur en salpeterzuur.

De Roboze ARGO 500 is een industriële 3D-printer op hoge temperatuur van de Italiaanse fabrikant Roboze, die een extruder heeft die 450°C kan bereiken en een bouwoppervlak dat tot 180°C kan opwarmen. De ARGO 500 is compatibel met de INFINAM® PEEK van Evonik en kan grootformaat onderdelen maken met een positioneringsnauwkeurigheid van 10 µm met consistente herhaalbaarheid.

Roboze

ARGO 500

Filament

Evonik INFINAM® PEEK

Eric Meinzer Productie Manager

Laat uw componenten nu 3D printen! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts!

Carbon PA (PRO) van Roboze - Geprint op de Roboze ARGO 500

Carbon PA PRO is een composietmateriaal dat gehakte koolstofvezels in een polyamidematrix opneemt, wat resulteert in een van de best presterende 3D-printpolymeren in de industrie. Het versterken van de semi-kristallijne PA 6-kunststof met gehakte koolstofvezels levert een substantieel sterker materiaal op dan standaard polyamide.

Het met koolstofvezel versterkte polyamide van Roboze biedt uitzonderlijke mechanische sterkte, stijfheid en thermische weerstand. Bovendien is de polyamidematrix robuust bij lage temperaturen en gemakkelijk te verwerken. Een ideaal alternatief voor metaalvervangingstoepassingen.

De Roboze ARGO 500 is een industriële 3D-printer op hoge temperatuur van de Italiaanse fabrikant Roboze, met een extruder die 450°C kan bereiken en een bouwomhulsel dat tot 180°C kan verwarmen. De ARGO 500 werkt met Carbon PA (PRO) en kan grootformaat onderdelen produceren met een positioneringsnauwkeurigheid van 10 µm en consistente reproduceerbaarheid.

Roboze

ARGO 500

Filament

Roboze Carbon PA PRO

Eric Meinzer Productie Manager

Laat uw componenten nu 3D printen! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts!